Kedves legenda is kapcsolódik hozzájuk

2024.06.20. 11:00

A körforgalom jukkái - fotógaléria

Pár éve ültettek jukkákat Zalaegerszegen a Müller és a Lidl áruházak mögötti körforgalomba. Azóta a virágok nagyot nőttek, az idén pedig eddig nem látott sűrűségben hoztak virágokat ezek az Észak-Amerika sivatagos és félsivatagos vidékeiről származó kerti jukkák.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

A virágok ősidők óta fontos szerepet játszottak az amerikai indián törzsek életében. Leveleit szőtték, gyökerét szappanként és gyógyszerként is használták. Európába a 16. században kerültek dísznövényként, s hamarosan elterjedtek a kertekben. A 18. században telepítették be Magyarországra és azóta kedvelt dísznövénynek számít. Kedves legenda is kapcsolódik a jukkához, amely egy indián lányról, s harcos szerelméhez kapcsolódik. A legény csatába indult, a lány hűségesen várt rá, s a jukka tövét a könnyeivel öntözte, mígnem az kivirágzott. A harcos, aki győztesen tért haza, a jukka virágait látva megtudta, hogy szerelme hűségesen várt rá. Mint ahogy a kertünkben mi is arra várunk, hogy a virág szárba szökkenjen, s kivirágozzon.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!