Vonattal az Adriára, akár Zalából is

2024.06.25. 09:30

A Splitig közlekedő IC-re a térségben Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is fel lehet szállni

Már közlekedik Budapest és a horvátországi Split között az Adria InterCity, amely fekvő- és hálókocsikkal biztosít kényelmes utazást a nyári szezonban, egészen szeptember 30-ig. A vonatra Nagykanizsán is fel lehet szállni.

Péter B. Árpád

Már az utazás is élményt ígér az Adriára tartóknak

Fotó: MÁV

Az éjszakai járat hetente háromszor indul Budapestről: kedden, pénteken és vasárnap, Splitből pedig hétfőn, szerdán és szombaton jön visszafelé. A Keleti pályaudvarról 18:45-kor fut ki a vonat, amely a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben, a tengerszint felett 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, s 9:49-kor érkezik Split központjába, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. Hazafelé 17:54-kor indul a járat, amely Budapestre másnap 9:35-kor fut be.

A MÁV-START tájékoztatása szerint az Adria InterCity megáll Budapest-Kelenföldön, Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is. Az érdeklődés pedig máris hatalmas, augusztus második feléig a fekvőhelyes kocsik esetében 85-90, a hálókocsiknál pedig 70 százalék körüli a foglaltság.

A Budapest és Split közötti vasútvonalat 2022-ben a Lonely Planet Európa 10 legszebb vonatútja közé választotta, a MÁV-START pedig ezzel kapcsolatban azt is közölte, a 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem fárasztó a család vagy a baráti társaság tagjai számára. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is vannak.

A vasúttársaság szerint az éjszakai vonatok alapvető szerepet játszanak a nemzetközi városi turizmus és a nyaralójáratok erősítésében Európában, s ebben a szegmensben a MÁV-START utasainak száma évről évre jelentősen nő. Tavaly ezen a vonalon 14 ezer jegyet értékesítettek.

A most utazók számára fontos információ, hogy június 27-ig 30-50 perccel nő az Adria IC-k menetideje, mert egy horvátországi pályakarbantartás miatt egy szakaszon kerülővel közlekednek a vonatok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!