Miénk itt a tér

2024.06.26. 15:30

Új "lakásba" költözött a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola

Bár a zalaegerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola épületének hivatalos átadására - melyen dr. Polinszky Károly oktatási miniszter mondott avatóbeszédet - 1976. március 10-én került sor, a diákok már 1974. szeptember 2-án birtokba vehették az épülettömb már elkészült termeit. Az intézmény udvarán még nagy volt a felfordulás a sportpályák, járdák kiépítése miatt, de már a főépület 4-5. szintjét, a leendő leánykollégiumi részt „megszállhatták” a diákok. Nagy Viktor igazgató akkor azt ígérte, hogy az átmeneti állapot a jövő tanévre már megszűnik, és teljesen elkészül az iskola épülete.

Nagy Betti

A Deák Ferenc Szakközépiskola ünnepélyes avatása 1976. március 10-én, avatóbeszédet dr. Polinszky Károly oktatási miniszter mondott

Forrás: ZH-Archívum

„Szeptemberi napfényben fürdik az egerszegi Deák Ferenc Szakközépiskola vadonatúj épülete a megyeszékhely új városnegyedében. Kicsit másként kezdődik itt a tanév, mint a régebbi tanintézetekben. A teremtő jókedv veri fel a folyosók csendjét. Padokat, szekrényeket hoznak-visznek diákok, s tanáraik is a szervező indulattól fűtötten intézkednek, hiszen mielőbb tökéletes rendnek kell lennie. A villanycsengő hangja áthasít a zsibongón, s a tanulók egy részét elnyelik a már berendezett tantermek. (…) Az igazgatói irodában a telefon még a földön, a beépített szekrény előtt kétágú létra, Nagy Viktor igazgató pedig állandó lendületben van a telefon és a kinti tennivalók között. -  Ami igaz az igaz: alig látszunk ki a munkából, de szerencsére nem vagyunk idegesek – mondja. – Olyasféle öröm ez, mint amikor valaki új lakásba költözik. Persze, hogy boldogan tesz-vesz, rendezkedik. Igaz, hogy már tavaly is folyt az oktatás, de a kabinet-rendszerhez szükséges előadótermek még nem voltak készen, no meg a kollégium sem. Hely hiányában ott is kénytelenek voltunk tanítani. Én úgy veszem, hogy valójában csak az idén lett a miénk az iskola. Ha azt kérdezné, minek örülök a legjobban, nem tudnám megmondani. Minden tízpercben másnak. Hol a tornaterem látványa boldogít, hol a könyvtár jut eszembe, hol a szép tantermek sora tölt el optimizmussal, ahol közel hatszázhúsz diák kezdi el a tanulást egészségügyi, faipari, illetve óvónőképző szakon.”  (Részlet a Zalai Hírlap 1975. szeptember 3-ai tudósításából.)

Képgalériánkba a Zalai Hírlap archívumából válogattunk fotókat a szakközépiskola építéséről, ünnepélyes avatásáról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában