Corythucha arcuata

2024.07.25. 12:30

Eseteim az élővilággal – a tölgy-csipkéspoloska kártevése

Olvasom, hogy már Miskolcon is idegtépő helyzeteket hoz létre egy aprócska rovarka, a 2-4 mm nagyságú, választékos nevű csipkéspoloska, méghozzá tölgy-csipkéspoloska.

Zaol.hu

A kártevő a növények levelén

Fotó: Matyovszky Márta

Tönkretesz minden balkonnövényt is, leveleiket szívogatva. Az embert is megkóstolgatja, bár veszélyt ily módon nem jelent, de az idegrendszerünket alaposan próbára teszi. Tömegesen telepszik meg rajtunk gyaloglás, biciklizés közben, s miközben buszra szállnánk is - úgy kell lesöpörni magunkról, mert bár embernek nem árt, de csiklandoz, irritál. 

A szakemberek nyilatkozataiból azt szűrtem le, hogy nincs ellene igazi védekezés, mert amolyan invazív technológiával szerez élőterületet magának, mechanikusan nincs ember, aki leszedegeti a millió kis apró rovart mindenhonnan. Az élővilágban ellensége nincs. A rovarirtó állítólag használ, no én nem számolhatok be nagy sikerekről ezzel az eljárással – permetezéssel – sem. Viszont elegánsak ám nagyon, nem véletlen a nevük!

Fotó: Matyovszky Márta

A bájos kis csipkepoloskák még náluk is apróbb, negyedmákszemnyi fekete ürülékük formájában a levélfonákokon hagynak nyomot, itt vehetnénk észre, de azt hisszük, csak egy kis földpúder jutott oda, attól olyan a növényeink levélzete: mintha csak koromszemcsék tapadtak volna rá. Szóval a csipkéspoloska jól kidolgozott módszer szerint éli életét, egy vegetációs időszakban számtalan – millió és millió utódot létrehozva keseríti meg elsősorban – egyelőre még csak- a balkontulajdonosok, ott kertészkedők életét. 

Kezdem érteni a paneljeinket jellemző sivár sivatagi erkélykultúrát. Vagy be sem telepítjük az erkélyt növényekkel, vagy jön a tölgy-csipkéspoloska, és ő teszi sivataggal egyenlővé a tavasszal még virágzónak tűnő pár négyzetmétert. A szakember azt is javasolja, csukjuk légmentesen a nyílászárókat, nehogy egy-egy anya bekvártélyozzon hozzánk, mert akkor a szobanövényeinknek is vége. Tanácsolják a nőstények befogását is- na de hogy állapítsuk meg az ivari helyzetet egy 2 milliméteres rovar esetén? Nálam legtöbbet még a kertészetekből ismert úgynevezett sárga lap segített, amire rárepülve szabadulni már nem tudnak. Én szívesen bemutatnám ezen kedves kis lakótársaimnak most már a piros lapot is…

Amúgy van azért természetes ellenségük is ezen aprócska kártevőknek, a pók! Ha ő teleszövi hálójával a terepet, minden csipkéspoloska fennakad, s kimúlik…El tudunk-e képzelni szebbet, mint sűrű pókhálószövetekkel keresztül kasul lefedett balkon enteriőrt, a pókhálók szálain decensen billegő csipkéspoloskákkal?

Ezen a linken jogvédett, hitelesített azonosító fotót talál, aki annyira mérges, hogy még fotón látni is akarja a rovarkát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!