Programajánló

2024.07.12. 08:30

Ezek a programok várnak ránk a hétvégén Zalában

Zaol.hu

A Csík Zenekar Magyarföldön ad koncertet július 12-én, pénteken 20.30-kor

Fotó: Kiss Annamária/MW

Fatemplom fesztivál

Pénteken (július 12.) kezdődik Magyarföldön a fatemplom fesztivál, fellép a Neil Young Sétány, a Bokros Trió és Borbély Mihály, a Csík zenekar, Rátóti Zoltán, valamint a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Mátyás István és Tóth László közreműködésével. „Ahogy a telefonom látta” címmel kiállítás nyílik Gryllus Dániel úti fotóiból. A program szombaton további fellépőkkel folytatódik, vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelet lesz.

Göcseji Dombérozó

Pénteken 18 órakor a Becs­völgye-barabásszegi turista pihenőhelyen a Dombérozó Dobbantó című rendezvénnyel kezdődik a Göcseji Dombérozó idei programsorozata. 19 órától a Múzsák találkozója (képzőművészet, költészet, zene), 20 órától a Göcsej Gasztro Gazdagon program, 21 órától a Harangláb Népzenei Együttes előadása kínál élményt. 
Szintén pénteken, 19 órától rendezik meg a hottói bábparádét a település kultúrházánál.
Július 13-án, szombaton 7-13 óra között dombérozni hív a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac. Nem megyünk mi messzire, csak a Göcsej szélire… című rendezvényükön kézműves és gyermekprogramokkal, helyi termékek széles választékát kínáló vásári forgataggal várják a látogatókat. 9 órakor köszöntőt mond a város nevében Tolvaj Márta önkormányzati főtanácsadó. Ezt követően Sümeginé Horváth Anita igazgató göcseji szólásokat, mondásokat és anekdotákat elevenít fel. 10 órától a Tarsoly Népszínház "Zöldbajusz Marci" című, népi hangszerekkel kísért bábelőadását láthatják, majd táncházzal szórakoztatják a közönséget.

Kinyit a Kertmozi

Idén is kinyit a Kertmozi Zalaegerszegen, a Liszt-iskolában. Július 12-én, pénteken 21 órakor a Kaszkadőr című filmet vetítik, kapunyitás 20 órakor. A rendezvény ötletgazdája Galbavy Zoltán önkormányzati képviselő, a programot az önkormányzat támogatja.

Sör, virsli, hagymásbab

Július 13-án, szombaton 12 órától éjfélig ismét várja az érdeklődőket Zalaegerszegen, a Liszt-iskolában a Sör- Virsli és Hagymásbab Fesztivál. A nap folyamán lesz rodeó bika, lökd meg a kecskét, légvárak, csúszdák, kézműves foglalkozások, arcfestés, vetélkedők, szkanderbemutató és természetesen pisztácia fagyi. Fellép a Kalimpa zenekar, Borka Bohóc, az Albatrosz TSE és a Spencer Hill Magic Band. 21 órakor a Color Band bálja zárja a fesztivált.

Nyárforgó

Július 13-án, szombaton Pakodon Nyárforgó címmel családi és gyermeknapot tartanak az iskola mögött. 15 óra 30 perckor a megnyitó után jelképesen polgárrá avatják az óvodából elballagókat, majd a Kiskocsi zenekar lép fel. 17 órakor hétpróbán mérhetik össze ügyességüket a jelentkezők. Az eredményhirdetés után fellép a Margaréta dalkör, a Rose Dance tánccsoport és a Pakodi Pántlikák csoport. 20 órakor a Dream Team zenekar muzsikál.

Higgy bennem!

Július 13-án, szombaton 15 órától Higgy bennem Pikniket rendeznek Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. Az ingyenes rendezvény célja, hogy az egészséges társadalom tagjai, a családok közelebb kerüljenek sérült társaikhoz, a próbatételes gyermekekhez. A szervezők hűsítő limonádéval, könyvbemutatóval, közös játékkal, meseolvasással készülnek, az édesanyáknak külön meglepetéssel. Kérik, hogy a résztvevők hozzanak magukkal pokrócot, nyitottságot és jókedvet a két-három órás programra.

Gébárti Népművészeti Fesztivál

Július 13-án, szombaton 10-18 óra között Zalaegerszegen, a Gébárti Népművészeti Fesztiválon nyolcvan népművész és 16 mesterségbemutató várja az érdeklődőket. Számos népi mesterség képviselője mutatja be művészetét, miközben a gyermekeknek játszóházat, a felnőtteknek foglalkoztatókat tartanak, a népművészeti vásáron válogathatunk a szebbnél szebb portékák közül. 14 órától az Értéket Tisztán Egyesület néptánccsoportjai lépnek fel, 15 órakor Átörökítendő értékeink címmel Bereczky Csaba fafaragó könyvét mutatják be, 16 órakor pedig A hetési szőttes című oktatófilmet vetítik.

Balaton180

Pénteken kezdődik a Duna420 SUP csapat 180 kilométeres balatoni adománygyűjtő túrája. A felajánlásokból szervátültetett gyermekeket nevelő, nehéz helyzetbe került családokat támogatnak. Az ötnapos karitatív evezésen ingyenes SUP-oktatást is tartanak gyerekeknek a legnépszerűbb balatoni fürdőhelyeken, elsőként pénteken 10:30-tól a keszthelyi Városi strandon.

Sörsétány a belvárosban

Ismét a söré a főszerep Hévízen. A négynapos fesztivál a Rákóczi utcában és a Dr. Moll Károly téren várja a látogatókat. Pénteken délután s kora este Sipos F. Tamás és Király Viktor, szombaton a M.É.Z., Kefir, valamint Németh Fáni zenekara, vasárnap pedig Auth Csilla és a Fantasy együttes lép fel. A termelői piac árusai minden nap kínálják majd portékáikat a vendégeknek.

Gyenesdiási bornapok

Idén is gazdag programsor hívogatja a vendégeket a csütörtöktől vasárnapig tartó Gyenesdiási bornapokra. Pénteken, mások mellett az Érzés zenekar lép fel, s lesz boros stand up Szép Bencével, szombaton este a Lóci játszik zenekar és a csepregi fúvósok koncertje, vasárnap pedig a Late Beggars duó, a Kugler, illetve a Salsa Días Brillantes bemutatója nyújt kikapcsolódást. Minden éjjel dj-program fokozza a hangulatot.

Folkfeszt

A 16. Keszthelyi Folkfeszt szombaton és vasárnap várja a látogatókat a Zenepavilonnál. Ezúttal is hazai és külföldi nemzetiségi népzenei együttesek és néptánccsoportok lépnek fel a Balaton-parton, mindkét napon 18 órától. A színpadi programok mellett kirakodóvásár és több játszóház várja az érdeklődőket, az estéket pedig táncházak zárják.

Vízi aerobic

E héttől augusztus 18-ig minden szombaton és vasárnap 16 órától vízi aerobic várja a vendégeket a vonyarcvashegyi Lidó strandon. A foglalkozásokat Tuider Réka és Deák Viktória aerobic edző vezeti.

Keresztúr nevű települések találkozója

Murakeresztúron pénteken 10 órakor kezdődik a Keresztúr nevű települések XXIV. Nemzetközi találkozójára. Az esemény közös felvonulással indul a kolátszegi kápolnától a Balaton M&K Fúvószenekar vezetésével, majd a Keresztúrok keresztjénél lesz megemlékezés és faültetés, melyet a megnyitó ünnepség követ a labdarúgó pályán. Ezt követően a találkozón részt vevő művészeti csoportok mutatkoznak be. Majd 20.30 órakor B. Tóth László Retro partyra várja a vendégeket, 22.30 órakor a Freya Band adja a talpalávalót. Szombaton 9 óráról folytatódik a kulturális kavalkád, zárásként 20.30 órától a Csík Zenekar lép fel, őket a nagykanizsai ZERO Zenekar koncertje követi. Végül vasárnap 8 órától a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban szentmise zárja a rendezvényt.

A várossá nyilvánítást ünneplik Zalakarosban

Zalakarosban a település várossá nyilvánításának 27. évfordulója alkalmából pénteken 18 órakor a Kertmoziban kezdődik a városnapi ünnepségek sora. Az eseményen köszöntik a babákat, a fiatalokat, s átadják az idei év kitüntetéseit. A hivatalos program után a Karos Korzón a szórakozásé lesz a főszerep, 21 órakor Janicsák Veca elektro-akusztikus koncertet ad. Szombaton 17.30 órakor a zalakarosi művészeti csoportok lépnek fel, majd 20 órától a New Level Empire együttes ad koncertet. Vasárnap 18 órától a zalakarosi Dalárda lép a közönség elé, 19 órától pedig Kabai Alex ad koncertet.

Autós találkozó a Vásárcsarnok parkolójában

Nagykanizsán a Cars Fanatik Club (CFK) szervezésében szombaton 19 órától a Vásárcsarnok parkolójában éjszakába nyúló autós találkozóra várják az érdeklődőket. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a parkoló területén be kell tartani a szabályokat: nem lehet gyorsulni, sem driftelni, de még versenyezni sem.

Juliális a Kanizsa Aréna környékén

Nagykanizsán a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház szervezésében országos MÁV-Volán Juliálist tartanak szombaton 10 órától a Kanizsa Arénában és annak környékén. Az ingyenesen látogatható eseményre térítésmentes buszjárat közlekedik a vasútállomásról 8.30 és 10 óra között az arénáig, majd onnan 16 és 18 óra között vissza a vasútállomásra. A Kaposvári Fúvószenekar hívogató térzenéje után lesz a megnyitó, a köszöntőbeszédek után helyi és környékbeli művészeti csoportok adnak műsort. Ezt követően 15 órától a zalaegerszegi Hevesi-színház művészei operett- és retró slágereket énekelnek, 16 órától Szulák Andrea lép fel, akit dj. Lada követ a lemezjátszóknál.

Szörpverseny és réteskóstolás Galambokon

Galambokon a piacterén szombaton 8 órától rétessütéssel, szörpversennyel, valamint termelői és kézműves vásárral várják az érdeklődőket. A szörpversenyre 8 és 9 óra között a helyszínen bárki nevezhet saját készítésű, minimum 2 deciliter, gyümölcs- vagy gyógynövényből készült koncentrátummal. Közben rétes látványsütéssel és kóstolással is várják az érdeklődőket.

Aranymise

Molnár Árpád csesztregi plébános vasárnap 16 órakor mutatja be aranymiséjét Bíró László püspökkel együtt a zalabaksai Szűz Mária Világ Királynője templomban.

Novai falunap

Vasárnap tartják Nován a falunapi rendezvényt a sportcentrumban, itt 14 órakor a Bálna bál gyerekműsorral kezdődik a program, ezután Debrei Zsuzsa és Hertelendy Attila, a zalaegerszegi Hevesi-színház művészei lépnek fel zenés műsorral, majd a Ham Ko Ham együttes következik, illetve kiosztják a Virágos Nova faluszépítő pályázat díjait is. Ezután Nótár Mary lép fel, majd bál kezdődik.

Családi nap, fogathajtó verseny

Reszneken szombaton családi napot és fogathajtó versenyt rendeznek a szabadidőparkban. Reggel 7 órakor indul a horgászverseny, majd a főzőcsapatok is megkezdik a munkát. A fogathajtás 13 órakor kezdődik, délután pedig zenés fellépők szórakoztatják a látogatókat, köztük Böröcz Roli és Kabai Alex előadók.

Falunap Bagladban

Vasárnap Bagladban lesz falunapi rendezvény. A főzőverseny 10.30-kor kezdődik,11 órakor szentmise lesz, 16 órától zenés és táncos fellépők érkeznek, színpadra lépnek a nagykanizsai Szan-Dia Fitness táncosai, majd a szentgyörgyvölgyi Vastaps Színjátszókör előadása következik az esti bál előtt.

UAZ-GAZ találkozó

Szombaton és vasárnap hatodik alkalommal rendezik meg Iklódbördőcén a közösségi ház mellett a terepes UAZ-GAZ találkozót.

Soulwawe koncert

Pénteken Lentiben 20 órakor a rendezvénytéren a Soulwave zenekar lép fel.

Hídi vásár

Keménfa külterületén, a 86-os út elkerülő szakaszán található viadukt, a Szent Márton-híd alatti területen szombaton rendezik meg a hídi vásárt. A program 12 órakor kezdődik a kézműves és termelői vásárral, ezzel párhuzamosan a fafaragással foglalkozó zalaháshágyi Varga Ernő munkáiból nyílik kiállítás. A 14 órakor induló kulturális programok előtt Vigh László, a térség országgyűlési képviselője mond beszédet. Ezt követően az Ezüstlile néptánccsoport, a Budafa Gyöngyszemei tánccsoport, a Tornyos TánClub csoportjai, a Senior Örömtánc csoport, a csesztregi nótakör, valamint a Galaxy Rock and Roll Club akrobatikus táncosai adnak műsort. A rendezvény sztárfellépője, Sláger Tibó 18 órakor lép színpadra.

Közösségi program

Zalalövő irsapusztai településrészén szombaton „falunap”, azaz közösségi program várja az érdeklődőket. A program 10 órakor kispályás labdarúgó mérkőzésekkel kezdődik, majd 14 órakor ünnepi szentmisét tartanak a közösségi háznál. Ezt kulturális műsorok és gyermekprogramok követik, majd a Happy Gang együttes lép fel. 18 órától a TMK Roxx zenél.

Engesztelések

Homokkomáromban, a Kisboldogasszony plébániatemplomban szombaton tartják a hagyományos engesztelést. A program 15.45 órakor imaórával kezdődik, ezt követi a keresztút és a szentmise, aminek főcelebránsa dr. Fábry Kornél, az esztergom-budapesti főegyházmegye segédpüspöke lesz. A szentmisét körmenet és a gyermekek megáldása követi. A Vaspörhöz tartozó pusztacsatári kápolnánál ugyancsak szombaton tartanak engesztelést. Itt 17 órakor kezdődik az imaóra, majd az azt követő szentmisét Rátkai István újmisés atya vezeti.

Fénykereszt fesztivál

Salomváron, a plébánia udvarán vasárnap 16 órától tartják a hagyományos Fénykereszt fesztivált.

Séta téri zenés este

Letenyén, a városközpontban a Séta téri zenés esték programsorozat részeként szombaton 20 órától a pécsi Brassdance együttes szórakoztatja fúvószenei koncerttel az érdeklődőket.

Színjátszó találkozó

Bázakerettyén, a Déryné Művelődési Házban szombaton rendezik meg az I. Színjátszó Találkozót, amely során helyi és környékbeli amatőr csoportok lépnek fel.

Kispályás labdarúgó torna

Várföldén, a község szabadidőparkjában szombaton 8.30 órától rendezik meg a XXVI. Válicka Kupa kispályás labdarúgó tornát, 16 csapat lép pályára.

Nemzetközi fazekas fesztivál

Magyarszombatfán e hét végén rendezik a XXIII. Nemzetközi Fazekas Fesztivált, amely pénteken szakmai programokkal kezdődik. Szombaton és vasárnap többek közt kézműves vásárral, kulturális programokkal, korongozási lehetőséggel, látványégetéssel, valamint a fazekas mesterek korongozó versenyével várják az érdeklődőket, de lesz Guinnes világrekord kísérlet is: a legtöbb egyszerre korongozó fazekas rekordját szeretnék elérni a szervezők.

Képzőművészeti kiállítás

Lendván, a zsinagógában pénteken 19 órakor Varga Bálint rajzaiból, grafikáiból és festményeiből nyílik képzőművészeti kiállítás.

Kézimunka kiállítás

Kapcán, a muravidéki település faluotthonában szombaton 15 órakor a helyi József Attila Művelődési Egyesület keretében működő hímzőszakkör tagjainak munkáiból nyílik kiállítás.

Koncertek, zenés partik

Keszthelyen, a Viviera Beach-en szombaton a Kowalsky meg a Vega ad koncertet, majd 15 éves jubileumi partit tartanak, amelynek közreműködői Metzker Viktória, a Benisso & Hepi páros, Ciggi, a Wim Boyz, Nikita és Elektra lesznek. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken Silverman, szombaton Bárány Attila és D.J. Roland, vasárnap SomX keveri a zenét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!