Közösségben élték meg keresztény hitüket

2024.07.27. 09:00

Szent Rita katolikus ifjúsági tábor Újudvaron, a TV-torony melletti tisztáson

A TV-torony melletti tisztáson rendezik meg 1994 óta a Szent Rita katolikus ifjúsági tábort. A pandémia időszakában nem lehetett megtartani, így jövőre ünneplik a jubileumot. A 30 év alatt mindig megtapasztalható volt a közösség ereje és nyitottsága, mely az idén is sok örömet jelentett a fiataloknak.

Benedek Bálint

A Fazenda de Esperanza brazil, szenvedélybetegekkel foglalkozó keresztény közösség vezetői a gyerekek körében

Forrás: ZH

Az idei tábor két hete alatt a 6-12 éves, valamint 13-17 éves korosztály, mintegy kétszáz fiatal táborozott. Az eltelt időszak tapasztalatát felhasználva nagyszerű programokat állítottak össze, hogy az oda látogatók minél több élménnyel térjenek haza.

– Örömünkre szolgál, hogy sok visszatérő táborozónk van – mondta Tölgyesi Dávid atya, a tábor egyik szervezője. – Az első nap hagyományosan minden évben családi nappal indul, a gyerekeket és szüleiket az esti tábornyitó szentmiséig érdekes programok, előadások várják. A párizsi olimpia szellemiségében rendezett táborban megjelent a sport, a díszítésben, valamint az esti humoros kerettörténetben is. Idén is színes és látványos programokkal vártuk a gyerekeket. Többek között ellátogatott hozzánk Mihály Péter és Fritz Attila zalaegerszegi színművész, ők drámapedagógiai előadást tartottak a gyerekeknek. A nagykanizsai Gémkapocs Társasjáték Klub, Slezák Gábor és Novotni Gergely többszörös magyar bajnok rubikkockások, Nagy Izabella nagykanizsai Kutyázzunk együtt csoportja, a Fazenda de Esperanza brazil, szenvedélybetegekkel foglalkozó keresztény közösség vezetői, valamint a nagykanizsai Téboly banda is tartott táncházat.

Hozzátette: a Szent Rita-tábor nem csupán egy plébániai hittanos tábor. Rengeteg táborozó jön Zala és Somogy vármegyéből, de az ország minden pontjáról érkeznek. Idén még egy francia testvérpár is jelen volt, így mindig alkalom nyílik arra, hogy minél nagyobb közösségben éljék meg hitüket az ifjúság tagjai. Mindkét turnusban tartottak amolyan papi napokat, ahol délelőtt az atyákat kérdezik a fiatalok, délután pedig közös játékokban vesznek részt a fiatalokkal. A tábor vallásos jellege szerint preevangelizációs szerepet tölt be. Elsődleges célja, hogy az ifjúság elinduljon az Isten felé, vagy megerősítse a hitét, látván azt, hogy sokan vannak keresztények, akik hasonló kérdésekkel, érzésekkel mennek oda. Volt reggeli és esti imádság, valamint szentmise. A zenei szolgálatot is fiatalok adják, illetve az atyák szentbeszédei is az ő nyelvükön szólnak.

– A Kaposvári Egyházmegye zsinati mottóját követi a Szent Rita-tábor is: egységben-közösségben-vonzásban – folytatta Tölgyesi Dávid. – Egységben. A tábor most már több generációt is felölel, ezért mindig nagy öröm, hogy sok ember látja a tábor értékeit és szívügye annak léte. Közösségben. A tábort fiatalok szervezik fiataloknak. Minden évben felnő egy olyan generáció, amely visszajön, de már szervezőként, így ezáltal is bővül Zalában a keresztény ifjúság. Vonzásban. A tábor olyan programokkal, előadásokkal teli, melyek hatására jó érzés keresztény fiatalnak lenni, akik büszkék a hitükre. Jövőre jubilál a tábor, ahová nagy szeretettel várjuk a gyerekeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!