A saját termesztés dicsérete

2024.08.27. 13:00

Munkánk beérett, mint a paradicsom

Idén fél kilós, sőt még annál nagyobb súlyú paradicsomokat szüretelhetünk le zalaegerszegi kiskertünkben. Az elmúlt év sikertelensége után ez hatalmas öröm, hiszen munkánk beérett, mint a paradicsom, a magok elvetésétől kezdve a talaj előkészítésén és a palánták kiültetésén át a Dél- és Közép-Amerikából származó zöldségféle karózásáig és folytonos gondozásáig.

Antal Lívia

Ízletes, lédús és hatalmas paradicsomok teremtek az idén

Fotó: Antal Lívia

Ezt tavaly is megtettük, de az augusztus közepi egyhetes bőséges csapadék közbeszólt. Már előtte is esett, ami túl soknak bizonyult. Különösen a Mobil nevű, szabadföldben jól termeszthető, középkésői paradicsom fajtának nem esett jól. Bő termésben bíztunk, mert augusztusra minden tő tele volt zöld, még éretlen paradicsommal, amelyek többsége úgy is maradt. A növény képtelen volt beérlelni a gazdagnak mutatkozó termését. Csak néhány pirosodott be. A sok csapadéktól a paradicsomvész is kóstolgatta. Nekünk nem sok jutott a kóstolásból, de egy szép paradicsomból mégis magokat mentettünk. Tavalyi magból növekedtek idén a palánták, amelyek hatalmas, ízletes és lédús bogyókat hoztak. Legjobb, legfinomabb nyersen fogyasztani. Télire megőrizhetjük befőzve vagy lefagyasztva. A sok étel alapjául szolgáló zöldségféle termesztése nem bonyolult. A saját kertben nevelt, napérlelte és frissen szedett paradicsomnál bizony nincsen jobb.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!