A virágot veszély fenyegeti

2024.08.27. 07:30

Nyílik a ciklámen

A szokásosnál korábban kezdett el virágozni az erdők gyönyörű nyárvégi virága a ciklámen, amely feltehetően a tartós forróság miatt halványabb a megszokottnál és satnyábbnak is tűnik, mint ahogy évek óta megszoktuk.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Sőt a virágot veszély fenyegeti, egyes klímaváltozási modellek azt sugallják, hogy a következő 50 éven belül számos faj kipusztulhat jelenlegi elterjedési területén, pedig a nemzetközi fajtaregisztrációs hatóság, jelenleg több, mint 100 bejegyzett fajtát ismer el. A virág már az az ókorban is kedveltek voltak, a római vidéki emberek: tūber terrae-nek, szó szerint "földi szarvasgombának" vagy amulētum-nak "amulettnek", hívták, mert úgy tartották, hogy a gonosz varázslatoknak nincs hatása, ahol nő.  A virág szirom színe lehet fehér, rózsaszín vagy lila, gyakran sötétebb színű. A ciklámennek rossz hatást is tulajdonítottak, a tizenhatodik században a nők terhességük korai szakaszában elkerülték a ciklámeneket, mert féltek a vetéléstől, úgy tartották, hogy erősen kiváltják a szülést. De használták ennek ellenkezőjére is, hiszen szerelmi varázslatként, és bódítóként is felhasználták, kis mennyiséget pedig süteményekbe vagy egy csésze borba kevertek.

Fotó: Győrffy István

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!