A fiatalok tenyerének "része" az okostelefon

2024.09.04. 19:32

Pszichológus: a szülő felelőssége, hogy a gyerek mennyit használja a telefonját

Az okostelefon korán, olykor néhány hónaposan a gyerek kezébe kerül, melyet utána már képtelen lesz elengedni – vélekedett Sipos Edit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus.

Benedek Bálint

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) van egy ajánlása, mely arról szól, hogy kétéves kor alatt semmilyen digitális eszközt nem szabad a gyermek kezébe adni. A nagykanizsai szakember ugyanakkor a praxisában találkozott már olyan kétévessel, aki édesanyja vagy édesapja telefonjában játszi könnyedséggel megkeresi az internetes videómegosztón keresztül a mesét. Nyilván rutinja van ebben, bár nem érti, de készségszinten használja az okostelefont.

Sipos Edit egyetért a WHO ajánlásával: kétéves kor alatt a gyermek ne találkozzon digitális eszközzel 
Fotó: Szakony Attila

– Az a baj ezzel, hogy a korai évek fejlődése nem ezt a fajta üzemmódot igényelné – folytatta Sipos Edit. – Sokkal inkább a szóbeliséget, a közvetlen kommunikációt, az élményeket, a tapasztalatokat és a mozgást. Ehelyett a gyerek belekerül egy szinte teljesen ismeretlen, sőt veszélyekkel teli digitális világba. Sok óvodás gyermeknek már van saját okostelefonja, általános iskolában elég gyakori, középiskolában pedig szinte kötelező.

A szakpszichológus szerint ez okozza a problémát. A szülők arra viszont már nem tanítják meg a gyerekeket, hogy a telefont miként kell megfelelően használni. Fontos tételmondat: a gyerek elsősorban a példából tanul. Abból, amit lát. Például ül otthon három felnőtt egy asztalnál, akik az okostelefon felett görnyednek. Két óra alatt annyi az összes kommunikációjuk, hogy megmutatják egymásnak, mit néznek.

– A mai "digitális" gyermekhez úgy hozzánőtt a telefon, mintha valóban a tenyerük meghosszabbítása lenne – mondta. – Éppen ezért nehéz a korlátozás, hogyha ezt későn kezdik el. Egy bizonyos életkor felett kell a gyereknek telefon, hiszen a szülő is akkor nyugodt, ha ellenőrizheti. Nincs ezzel semmi gond, ha a fiatal megtanulja rendeltetés szerint használni. A közlekedésben életveszélyes helyzeteket teremt, amikor a gyermek az utcán is csak az okostelefon kijelzőjét figyeli, és megszűnik számára a külvilág.

Sipos Edit szerint van egy másik lelki veszély is. Ha a gyerek "belefut" egy olyan tartalomba az interneten, amire nincs felkészülve, ami sokkolja. Gyakran találkozik olyan esettel, hogy azért alakul ki a fiatalban szorongás, mert olyan tartalommal találkozott, amit sehogy sem tudott feldolgozni. Itt is eljön a szülő felelőssége, aki igenis kordában tarthatja a gyermeke által követett oldalakat, portálokat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!