Megjött az ősz: kiadós eső jöhet

2024.09.09. 17:09

Drasztikus fordulat előtt az időjárás – videó

A következő egy hétben esély van országosan komoly mennyiségű esőre – fogalmazott a becsehelyi Harcz Endre viharvadász, kertész és gyümölcstermesztő. A szakembert a várható időjárásról kérdeztük.

Benedek Bálint

Nagykanizsán a csendesebb csöpörgő eső délutánra intenzívebbre váltott, a hétvégére pedig lehűlés is társul hozzá

Fotó: Szakony Attila

– Szeptember 15-ig, vagyis vasárnapig a nyugati országrészben akár 100 millimétert meghaladó eső is eshet, az Alföldön pedig 40-50 milliméter várható – folytatta a várható csapadékmennyiségekből készült diagram alapján Harcz Endre. – Persze lokálisan mindenhol lehet több és kevesebb is. Egy hétre előre mindig van némi bizonytalanság, de a modellek meglepően stabilan várják a sok esőt. Az első menet hétfőn lesz, majd két nap szünet, és csütörtöktől újabb csapadék lesz. Ráadásul pénteken és szombaton az ország egyes részein fele annyi Celsius-fok lesz nappal a legmagasabb hőmérséklet, mint az elmúlt hónapokban az éjszakai legalacsonyabb értékek. Vagyis 12 (!) Celsius-fok várható napközben, ami drasztikus fordulatnak tekinthető az időjárásban.

időjárás
Ősziesre fordult az időjárás
Fotó: Szakony Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!