Ennyi tényleg elég?

2024.09.03. 18:00

Kapszulagardrób: alakítsd ki ruhatáradat tudatosan és könnyedén

Egyre több nő és férfi állít össze egyszerű kapszulagardróbot. Ez nemcsak a pénztárcánkat kímélheti, hanem védi a környezetet és bizony még a boltkórosságra is gyógyír lehet. A ruhatár tudatos kialakítása nem nehéz, ezúttal egy zalaegerszegi használtruha-üzletbe tértünk be tippekért.

Mozsár Eszter

Ebben a zalaegerszegi használtruha-üzletben az olasz stílus a mérvadó. A ruhatár kialakításában a tulajdonos, Ebedli-Serman Klaudia is adhat tanácsot. Fotó: Mozsár Eszter

A színeknek bizony nagy hatalma van: ott egy rubinvörös ruha hívogat, itt egy tengerészkék zakó csábít. A szemünk jólesően pásztázza a kínálatot, sokkal egyszerűbb így a választás. Vagy mégsem? Ahhoz, hogy a ne essünk a vásárlási függőség csapdájába, arra is figyelnünk kell, hogy mit viszünk a próbafülke felé. Lehet öltözködni egyszerre tudatosan és csinosan. A kapszulagardrób ötlete fél évszázados. Susie Faux dizájner az 1970-es években olyan kollekciót készített, ami alapdarabokból állt, melyeket egymással variálva egész évben divatosan járhattak a nők. Londonban nyitotta meg “Wardrobe”, azaz gardrób butikját. 

ruhatár
Tolvaj Imréné fehér inget keresett ebben a zalaegerszegi üzletben. Szabóné Auer Mariann szívesen segített 
Fotó: Mozsár Eszter

Mire jó a kapszulagardrób?

A kapszulagardrób lényege, hogy kis helyet foglal el, környezetbarát, ha már egyszer megvannak az alapdarabok, akkor nem kényszerít állandó vásárlásra. Ha igen, akkor mégis forduljunk szakemberhez. A kapszulagardrób előnye, hogy kevesebbszer intézzük fájdalmas arccal ülő férjünkhöz, barátunkhoz az idegtépő kérdést, hogy mit vegyek fel. A "nincs egy darab rongyom" frázisról nem is beszélve. Előnye még, hogy nem száz, hanem csupán 20-30 darab felett kell elmélázni és a másnapi szettet összeállítani. Az áttekinthetőbb szekrény, az egymással könnyen variálható darabok jobban megnyugtatják az embert. Akarom mondani, a nőket. 

A tudatos ruhatár kialakításának menete

Lehet, hogy először több idő vagy akarat kell hozzá, de ha elkezdjük, higgyük el, sokkal könnyebb a folytatás. 

1. Ismerjük meg magunkat!

A testalkatunkat könnyen meghatározhatjuk, így a vak is látja, hogy mi előnyös és mi nem a számunkra. Ha alma, körte, homokóra, fordított háromszög vagy téglalap alkatúak vagyunk, akkor már tudjuk, hogy sokkal szűkebb az a kör, amit megvásárolhatunk. Ha pedig még azt is megvizsgáljuk, hogy külső jegyeink alapján milyen színtípushoz, évszaktípushoz tartozunk, akkor még kevesebb ruha illik hozzánk, tehát megint csak jóval tudatosabban vásárolhatunk. 

2. Nagytakarítás a ruhásszekrényben

Ahhoz, hogy az új beférjen, a réginek vagy az egyáltalán nem használt, de új rucinak szigorúan mennie kell az adománygyűjtő pontokra. A barátok akár cserenapot tarthatnak egymás között, ez ugyancsak környezetkímélő. 

3. Megfelelő darabok vásárlása

Ha a már tudjuk, hogy mit tartsunk meg, akkor már könnyebb a ruhatárunk hiányzó darabjait beszerezni. A turkáló erre éppen alkalmas hely. Akinek továbbra sem sikk, válassza a butikokat vagy az online, de okos vásárlást.

Divatosan és stílusosan, akár turkálóból is

A fast fashion (gyors divat) tömegcikkeket gyárt, ezért nagyon olcsó. A ruhadarabok előállítása azonban környezetszennyező, s a munkások nem egyszer embertelen körülmények között dolgoznak. Egyre több tudatos vásárló elhatárolódik a szezonális trendektől, az egyedi darabokat keresi.

A zalaegerszegi Kossuth utcán lévő használtruha-üzletbe szinte hetente tér be Tolvaj Imréné. A landorhegyi nyugdíjas hölgy törzsvásárlónak számít. 

– Nagyon szeretek ide járni, mutatós a kínálat, kedves a kiszolgálás, és tudunk bármilyen témáról beszélgetni. Mindig célirányosan érkezem, megvan az elképzelésem, hogy mit szeretnék. Mivel táncolok, egyszer egy hosszú ujjú fekete blúzt kerestem. Sok boltot végignéztem, itt kaptam a méretemben, azóta visszajárok. 

Az üzletet másfél éve működteti bátyjával együtt Ebedli-Serman Klaudia. A fiatal édesanya azt szeretné, hogy a vásárlók komfortosan térjenek be hozzájuk, úgy, akár egy drágább divatüzletbe. 

– Olasz ruhákat kínálunk, nálunk egy kicsit más stílusúak az öltözékek, mint a többi turkálóban, aminek nagy része inkább Angliából érkezik – felelte érdeklődésünkre Klaudia. – Vendégeink nagyon szeretik az egész ruhákat, még ősszel és télen is keresik azokat. A divatos és olcsóbb farmerek ugyancsak kelendőek. A legolcsóbb ruhákat a ládákban kínáljuk. Akik pedig valóban minőségi, de megfizethető ruhatárat szeretnének kialakítani, azoknak szívesen segítünk. Ha kell, olyanokat ajánlunk a vevő számára, ami előnyös és jól áll neki. Színek szerint válogatjuk szét a készletet, nemcsak a szép látvány miatt, hanem azért is, hogy segítsük a célirányos válogatást. Közösségi oldalunkon szetteket válogatunk össze, kiegészítőkkel együtt, az ugyancsak segíti a megfelelő darabok megtalálását – mondta a tulajdonos.

Klaudia egyetértett abban, hogy az embereket célszerű a tudatos vásárlásra ösztönözni, hogy érezzék jól magukat a bőrükben, legyenek magabiztosak. Ehhez pedig az első lépés egy kapszulagardrób kialakítása lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!