Siker

2 órája

Nagyszerű eredményt értek el magyarok az asztrofotósok legrangosabb versenyén

A brit Greenwichi Királyi Obszervatórium közölte a 16. „Az év asztrofotósa” verseny eredményeit. Több kategóriában is született magyar siker.

Zaol.hu

Az idei fődíjat Ryan Imperio érdemelte ki kompozit felvételével, amely a Baily-gyöngyök fejlődését mutatja a 2023-as gyűrűs napfogyatkozás alatt - írja a csilagaszat.hu.

A Hold felszínének árnyékai egy gyűrűs napfogyatkozás során Fotó: Ryan Imperio

A magyar pályázók sem maradtak azonban üres kézzel: a Galaxisok kategória győztese Tóth Bence és Feltóti Péter közös felvétele, amely az NGC 5128, más néven Centaurus A óriásgalaxisról készült. 

Tóth Bence és Feltóti Péter felvétele

A Holdunk kategóriában győzedelmeskedett Balázs Gábor felvétele a Sinus Iridumot, vagyis Szivárvány-öblöt mutatja be a körülötte található kráterekkel. A kép jobb felső sarkában a szintén figyelemre méltó Pythagoras-kráter látható. A felvétel egyébként 2023 szeptemberében készült Budapestről. 

Balázs Gábor felvétele

Szintén ebben a kategórában a második helyezést érte el Fényes Lóránd képe, ami 2023 novemberében Érdről készült. A fotón a Vénuszt és a Holdat láthatjuk az év egyetlen bolygófedése közben.

Fényes Lóránd felvétele

Dicséretet kapott Tóth Bence felvétele, a Csillagok és ködök kategóriéban, amely az Antares csillag környezetét ábrázolja. 

Tóth Bence felvétele 

Forrás: csillagaszat.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!