Ősi otthon napjainkban

2 órája

Jurta: a hagyományos otthon modern alternatívája

Folytatjuk cikkünket, amely a lakhatás alternatív megoldásaival foglalkozik. Bemutattuk a mobilházat, és a konténerházat is, azonban van egy még ősi, ám modern környezetben is működő megoldás: a jurta.

Zaol.hu

A természetközeli élet nyugalma és a közösség ereje találkozik

Forrás: Getty Images

A jurta egy hagyományos, kerek alakú, hordozható sátor, amelyet évszázadok óta használnak elsősorban a közép-ázsiai nomád népek. Eredetileg állatbőrből és fából készült, de a modern jurták ma már korszerű anyagokból épülnek, miközben megtartják az eredeti formájukat és szerkezetüket. Bár a jurta eredetileg nomád életformához volt igazítva, azonban napjainkban egyre többen választják alternatív otthonként is.

Jurta
Tradicionális jurta a távoli sztyeppén
Forrás:  Getty Images

A jurta eredete

A jurta története több ezer évre nyúlik vissza, és főként a mongol, török és kazah nomádokhoz kötődik. Ezek a népek folyamatosan vándoroltak, így szükségük volt egy könnyen szétszerelhető és összerakható otthonra. A jurták általában fából készült vázból és nemeztakaróból álltak, ami jól szigetelt és melegben is kellemes hőmérsékletet biztosított. A kerek forma biztosította a stabilitást a széllel szemben, a tetején lévő lyuk pedig a szellőzést szolgálta. Érdemes megemlíteni, hogy az ősmagyarok is használták a jurtát a vándorlásaik során. A honfoglalás előtti időszakban a magyar törzsek nomád életmódot folytattak, így a jurta ideális választás volt számukra is. A könnyen hordozható építmény tökéletesen megfelelt az állandó mozgásban lévő közösségek számára, és fontos része volt a mindennapi életüknek.

Előnyök

A jurta számos előnnyel rendelkezik, ami miatt vonzó alternatívája lehet a hagyományos otthonoknak.

  • Költséghatékony: Egy jurta építése és fenntartása jóval olcsóbb, mint egy hagyományos házé. Ez különösen fontos lehet azoknak, akik gyorsan és alacsony költséggel szeretnének saját otthont.
  • Fenntarthatóság: A jurta környezetbarát megoldás, mivel természetes anyagokból is felépíthető, és minimális ökológiai lábnyomot hagy maga után.
  • Mobilitás: A jurta könnyen szétszerelhető és újra felállítható, így alkalmas azok számára, akik szeretnek utazni, vagy változó környezetben élnek.
  • Egyedi lakhatási élmény: A jurta különleges, meghitt atmoszférát nyújt. A kör alakú belső tér és a természetközeli életérzés sokak számára vonzó.

Hátrányok

Bár sok előnye van, nem mindenki számára ideális választás.

  • Időjárási kihívások: Habár a jurta jól szigetelhető, szélsőséges időjárási körülmények között nem biztos, hogy minden esetben elég komfortos. Például erős hóviharok vagy tartós esőzések esetén problémák adódhatnak a hőszigeteléssel vagy a beázással.
  • Korlátozott élettér: A jurta alapvetően kisebb teret kínál, mint egy hagyományos ház. Ez bizonyos családoknak vagy azoknak, akik nagyobb élettérre vágynak, nem biztos, hogy megfelelő megoldás.
  • Néhány helyen engedélyhez kötött: Magyarországon is bizonyos területeken előfordulhat, hogy a jurták építéséhez speciális engedélyekre van szükség, ami megnehezítheti a használatát.

Miért választják sokan ezt az altrnatívát?

Az emberek különböző okokból döntenek úgy, hogy jurtában szeretnének élni. A fenntarthatóságra való törekvés, a minimalizmus iránti igény és a természet közelsége sokak számára meghatározó szempont. A jurtában való lakhatás egyedi életstílust kínál, amelyben kevesebb a stressz, kevesebb a fogyasztás és több a természetes kapcsolat az élettérrel. Azok, akik a modern városi élet zajától szeretnének elszakadni, gyakran látják a jurtát tökéletes menedéknek.

Kinek ajánlott a jurta?

A jurtát elsősorban azoknak ajánlott, akik egyszerűbb, természetközelibb életre vágynak, és akik nem félnek a változásoktól. Ideális választás lehet azok számára, akik a fenntarthatóságot és az alternatív megoldásokat keresik, legyen szó állandó lakhatásról vagy akár csak egy nyári lakról. Azok, akik szeretik a minimalizmust és a hagyományos építészeti megoldásokat, szintén szívesen élhetik mindennapjaikat egy jurtában.

A jurta nem csupán egy történelmi lakóhely, hiszen mint látjuk a modern világban is megállja a helyét. Bár nem való mindenkinek, viszont azok számára, akik nyitottak egy másfajta életstílusra, és hajlandóak alkalmazkodni az alternatív lakhatási megoldásokhoz, a jurta tökéletes választás lehet.

Cikkünk végén, egy videó található, amelyben betekintést nyerhetünk az Őry család lakójurtájába, és annak nem hétköznapi komfortos megoldásaiba, amik othonossá tették hajlékukat!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!