Cél a tünetek csökkentése és a hosszú távú egészség megőrzése

2 órája

Menopauza világnap – a hormonterápia és a mozgás jelentősége a változókorban

Október 18-án, a menopauza világnapján a figyelem középpontjában a menopauzális hormonterápia áll. Zala vármegyében is egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív kezelések iránt, ahogy a nők a menopauza tüneteinek enyhítésére hatékony megoldásokat keresnek.

Zaol.hu

Zalában is egyre több nő keresi a megfelelő kezeléseket, hogy enyhítse a menopauzával járó kellemetlen tüneteket

Forrás: Freepik

Fotó: Illusztráció

A menopauza világnapját 40 éve jelölte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Menopauza Társaság. Célja a nők figyelmének felhívása a menopauza egészségügyi és életminőségbeli hatásaira. 2024-ben a világnap középpontjában a hormonterápia áll, amely a menopauza tüneteinek csökkentésére és a hosszú távú egészség megőrzésére kínál megoldást. Zala vármegyében is egyre több nő keresi a megfelelő kezeléseket, hogy enyhítse a menopauzával járó kellemetlen tüneteket.

menopauza
A menopauza megkönnyítése: Fodorné Thomka Márta sportrehabilitációs tréner, RTM oktató szerint a gátizom a kulcs
Fotó: Mészáros Annarózsa

Menopauza és a hormonterápia jelentősége

A menopauza, amely átlagosan 45 és 55 éves kor között következik be, a nők életének természetes szakasza, de számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hőhullámok, hangulatingadozások, alvászavarok, idegesség, csökkenő nemi vágy, valamint a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése. A menopauzális hormonterápia (MHT) az egyik leghatékonyabb eszköz ezen tünetek kezelésében. A terápia során ösztrogén és progeszteron hormonokat használnak, amelyek helyreállítják a szervezet hormonális egyensúlyát, csökkentve a tüneteket és megelőzve a hosszú távú szövődményeket.

Mit mutatnak a számok?

Magyarországon a menopauza átlagosan 50 éves kor körül kezdődik, és a nők több mint 80%-a tapasztal hőhullámokat és izzadást ebben az időszakban. Hazánkban a nők kevesebb mint 20%-a választja a hormonpótlást, részben a mellékhatásoktól való félelem miatt.

Zala vármegyében is hasonló a helyzet: a nők egyre inkább tudatosak, és bár a hormonterápia egyre népszerűbb, még mindig sokan keresnek alternatív módszereket. Az elmúlt években nőtt az érdeklődés a természetes gyógymódok, mint a gyógynövények, vitaminok és az életmódbeli változtatások iránt.

A gátizom a kulcs!

Fodorné Thomka Márta sportrehabilitációs tréner, RTM oktató szerint hozzá már akkor fordulnak a panaszaikkal a nők, amikor az előzetes orvosi vizsgálatokon túl vannak, és olyan testi tünetek, fájdalmak jelentkeznek, amelyek megnehezítik a mindennapokat, ide sorolva az inkontinencia problémáját is. - A hőhullámokkal, a rendszertelen menstruációval szokták felkeresni az orvosukat a hölgyek. A hormonrendszer változásával az izomrendszer működése is megváltozik, nem beszélve a csontokról - világít rá a problémára a szakember. - A magyar nyelv teljesen pontosan és leíróan változókornak hívja ezt az időszakot, amelyről legtöbben azt gondolják, hogy az 50 év felett járó hölgyeket érinti. Viszont én azt tapasztalom, hogy az életkor egyre lejjebb kerül, hiszen a hozzám forduló fiatalabb hölgyeknél már sok esetben egészen korán, 40 év körül bekopogtat a változókor. Ennek egyik oka a mesterséges megtermékenyítés utólagos hatásában is keresendő. 

Márta egy alapos beszélgetés után hosszú távú terápiát javasol, ami otthon is végezhető.

- Gátizomtornával szoktuk kezdeni a közös munkát - ez nagyon fontos! Mindennap tornáztatni kell a gátizmainkat, úgy mint az arc- vagy a karizmainkat is. A testünkben, mint más nagy egységben is, minden mindennel összefügg, így a teljes test rugalmasításával, átmozgatásával és egy szenzomotoros tréninggel válaszolunk a test hormonális változására - a kislábujjtól a fejbúbig. Ha harmonikus, rugalmas testtel rendelkezünk, akkor abban az egyes elemek is jól működnek.

Mit tehetünk a menopauza tüneteinek enyhítésére?

A hormonterápián kívül számos módszer létezik, amely segíthet a menopauzális tünetek enyhítésében. Az alábbiakban bemutatunk néhány lehetőséget:

  • Egészséges életmód: A rendszeres testmozgás, mint például a séta vagy jóga, javítja az általános közérzetet és csökkenti a hőhullámok gyakoriságát. A kiegyensúlyozott, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend segíthet megelőzni a csontritkulást.
  • Stresszkezelés: A stressz gyakran súlyosbítja a menopauza tüneteit. Relaxációs technikák, mint a meditáció és a légzőgyakorlatok, segíthetnek megnyugodni és jobban aludni.
  • Természetes kiegészítők: Egyes gyógynövények, például a vöröshere, a szója vagy a barátcserje, segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Ugyanakkor fontos konzultálni orvossal, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdenénk szedni.
  • Szociális támogatás: A menopauza időszakában fontos, hogy a nők támogatást kapjanak családjuktól és barátaiktól. Térségünkben több közösségi program is elérhető, ahol a nők megoszthatják tapasztalataikat és tanácsokat kaphatnak egymástól.

Mészáros Annarózsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!