2019.04.23. 07:00
Már készül a zalai zászlósbor, megyei összefogás bontakozik ki az ágazatban
A közelmúltban rendezett zalai borversenyen két pincészet is kiválóan szerepelt, az aranyérmes nedűk több mint 20 százalékát a Cezar Winery és a Kányavári Borbirtok borai érdemelték ki. Miközben a két borászat tulajdonosával és vezető borászaival beszélgettünk, kiderült: komoly megyei összefogás van kialakulóban, hogy a zalai borok országos ismertségre és népszerűségre tegyenek szert.
A Cezar Winery nagyradai szőlészete
Fotó: Szakony Attila
Van még mit javítani
A Zalai borvidék hazánk ha nem is a legrégibb, de – történelmileg igazolható – a legnagyobb magyar borvidéke volt egykoron. Sőt, az 1800-as években a legjobbak között tartották számon, nemegyszer előfordult, hogy nagy nemzetközi versenyeken is a legmagasabb minősítést kapták a zalai borok. A borvidék elismertsége mára ugyan kicsit megkopott, de az itt születő borok még mindig csodálatosak. Ezt ma már számos eredmény igazolja, s noha néhány borászatnak sikerült betörnie az országos piacra, azért a zalai borok népszerűségén van még mit javítani.
Az előrelépés megkérdőjelezhetetlen
– Az elmúlt 10-15 évben hatalmas szakmai és technológiai fejlődés történt a Zalai borvidéken, egyre több olyan pincészet van, ahol komoly szakértelmet halmoztak fel – mondja Jászberényi Dániel, a nagyradai Cezar Winery Kft. borászati csoportvezetője. – Amellett hogy a szaklapok rendszeresen beválogatják borainkat az elitbe, az országos versenyeken is remek eredményeket érnek el a zalai borok. Azaz a szakma már tudja, ezen a vidéken kiváló minőségű borok születnek, ennek ellenére széles körben még nem sikerült elismertséget és rangot adni a zalai boroknak.
De mitől is jó a zalai bor? – tettük fel a kérdést a szakembereknek.
– A talaj és a mikroklíma kiváló, egyaránt alkalmas fehérborok és vörösborok készítésére – magyarázza Beke Zoltán, a Kányavári Borbirtok főborásza, aki szerint a zalai borok frissek, világosak és savakban gazdagok. Tulajdonképpen ez adja különlegességüket is.
– Na meg az, hogy mi nem másoljuk a többi borvidéket, sikerült ugyanis megtalálni a talaj, a klíma és az ideális szőlőfajták egyensúlyát, melynek köszönhetően elegáns borok születnek – fogalmaz Luis Fuentes, a Cezar Winery chilei főborásza.
Egy vagy két fecske viszont nem csinál nyarat.
Összefogás
– Éppen ezért örömteli, hogy az elmúlt évben széles körű összefogás kezdődött a zalai borászok között, melynek legfőbb célja a Zalai Borút Egyesület szervezésében egy zalai zászlósbor megalkotása – árulja el Szabadics Zoltán, a Kányavári Borbirtok tulajdonosa. – A terv megvalósításához már felállt egy borászokból álló bizottság, mely javaslatot tesz a bor típusára, összetevőire. Az egyelőre csak munkaközi gondolat – hiszen a döntést az egyesület tagsága hozza meg –, hogy egy könnyed, laza, kissé illatos, jó savszerkezetű, a zalai nemesítésű szőlők erényeit is magában hordozó, reduktív eljárással készített fehérborral lépjünk ki a piacra. Reményeink szerint szeptember végén a zalai borászok zalaszabari piknikjén már többet árulhat el a Zalai Borút Egyesület e nedűről.
– Egységes megjelenésre és közös marketingre lesz szükség, hogy bevezessük ezt a bort, de reményeink szerint hamar népszerű lesz a fogyasztók körében – teszi hozzá Császár Katalin, a Cezar Winery ügyvezetője, aki úgy fogalmaz: az ősök jogán arra törekednek, hogy az ország legjobb borai ismét Zalában szülessenek.