Vakáció

2024.07.21. 16:30

A zalaiak 27 százaléka megy csak nyaralni

A napokban több kutatás is készült a magyarok nyaralási szokásairól.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Lucigerma

Leginkább a budapestiek fordítanak pénzt nyaralásra, legkevésbé pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyeiek. A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok harmada nem utazik el sehová idén nyáron, Zala vármegyében pedig mindössze 27 százalék mondta azt, hogy elmegy kikapcsolódni.

A pénzcentrum.hu szerint, a fiatalok fele sem szán egy egész hetet az idei vakációra: a 18–25 évesek 45 százaléka, a 60 évnél idősebbeknek viszont mindössze 15 százaléka utazik valahova legalább hét napra. Egy másik felmérésben, utazáskutatásban a kitöltők több mint 70 százaléka mondta azt, hogy a megnövekedett árak miatt inkább olcsóbb úti célt választ, kevesebbszer vagy nem utazik sehová 2024-ben. 

A kutatások szerint a nőknek fontosabb a nyaralás, mint a férfiaknak. Leginkább az 56–64 évesek kelnek útra, ha tehetik, akinek pedig három vagy több gyermekük van, azok engedik el a legkönnyebben a nyaralást. A nagycsaládosok vagy eleve szerényebb anyagi körülmények között élnek, vagy azért vállaltak több gyermeket, mert megengedhetik maguknak - a tehetős nagycsaládoknál nem marad el a nyaralás. 

Ha a lakóhelyet nézzük, a fővárosiak közül (24 százalék) nyilatkozták a legtöbben, hogy négy vagy annál több alkalommal utaznak el, ezután a Pest vármegyeiek, majd őket a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek követik. Szabolcs-Szatmár Beregben a legrosszabb a helyzet, az ott élők 22 százaléka sem tud nyaralni menni.

Foglalkozás szerint a gyes-en lévők válaszolták a legnagyobb arányban, hogy most nem utaznak (34 százalék). Leginkább a közalkalmazottak (40 százalék) választanak olcsóbb úti célt. Legkevésbé a vállalkozók aggódnak a költségek növekedése miatt, közülük csak 9,7 százalék mond le az idei nyaralásról, míg a munkanélküliek és a közmunkán lévőknek a harmada nem utazik. 
 

Forrás: sonline.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!