Égi jelenség

2 órája

Elképesztő fotók készültek Pakodon az Atlas üstökösről

Olvasónk, Födemes Zoltán "kezet is fogott" az üstökössel.

Zaol.hu

Még október közepén érkezett a Földünk közelébe a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) nevű üstökös, amely nemcsak varázslatos látvány az esti égbolton, de a csillagászok számára is fontos megfigyelés

atlas
Az Atlas üstökös Pakod felett
Fotó: Födemes Zoltán

Olvasónk, Födemes Zoltán már többször is próbálta lencsevégre kapni az Atlast, ám sajnos a felhős időjárás rendszerint közbeszólt. Kedden éjszaka azonban végre sikerrel járt.

Kézfogás Atlassal
Fotó: Födemes Zoltán

 

Holdfelkelte
Fotó: Födemes Zoltán

- Kezet fogtam Atlasszal? Nagyjából egy hónapja aktívan próbálom megörökíteni ezt az üstököst, de minden próbálkozásom kudarcot vallott, leginkább a felhős idő miatt. A napok teltével került tőlünk egyre távolabb Atlas, lassan elhalványult az éjszakai égbolton, én pedig egyre kevésbé reménykedtem, hogy valaha is lencsevégre kaphatom, hisz 80.000 évig nem fogjuk újra látni. Tegnap azonban a tiszta égbolt képében ránk mosolygott a szerencse és éppen időben voltunk, hogy megörökíthessük ennek a gyönyörű, egyszeri jelenségnek az utolsó fényeit. Emlékeztem erre az elhagyatott falra Pakodon, a szülőfalumban a szántás közepén, amit párszor megmásztunk gyerekként. Mindig is szerettem volna ezt a régi falat az egyik éjszakai tájképemen viszont látni, és tegnap abban a kiváltságban volt részem, hogy Atlas mellett örökíthettem meg. Az üstökösről készült lehető legjobb fotó készítését egy gyönyörű "holdfelkelte" szakította félbe, amit szintén muszáj volt lekapni - írta levelében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!