Csúnyán pórul járhatnak a vicceskedők

2024.05.09. 12:00

Szándékosan megtévesztették a nagykanizsai tűzoltókat

Május 7-én a délutáni órákban érkezett jelzés a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint a Nagykanizsai Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozó, ám Somogy vármegyében található Őrtiloson, a Petőfi utcában kigyulladt egy fészer, írja honlapján a katasztrófavédelem.

Zaol.hu

Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nemcsak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Gavin Pak Hei So

A helyszínre a nagykanizsai tűzoltók indultak el, ám miután megérkeztek a megadott címre, az ott lévő ingatlan tulajdonosa meglepetten fogadta őket. Elmondta, hogy ő nem tett bejelentést, tűz nincs és nem is volt, és nem is ismeri azt, aki telefonált. A tűzoltók körbejárták a környéket, megkérdezték a szomszédokat is, de náluk sem volt tűz, és ők sem ismerték a bejelentőt. Így egyértelművé vált, hogy szándékos megtévesztés történt. Vármegyénkben idén ez volt az első ilyen eset.

Valós baj esetén akár emberi élet is veszélyben lehetett volna azért, mert valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le. A szándékosan megtévesztő bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában vannak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesznek, melyre tűzoltóerők indultak a vármegye különböző pontjairól. 

A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. 

Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nemcsak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók.

Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani a tűzoltók.

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el!

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában