Huszonegy tetemet találtak a mélyhűtőben

2024.08.12. 15:59

Állatkínzás Zalakoppányban: 81 kutyát mentettek ki borzalmas körülmények közül az állatvédők

"Tizenhárom szervezet, nyolcvanegy élő kutya és két élő rackajuh, valamint huszonegy kutyatetem a mélyhűtőben. Külföldi állatkínzó, többéves probléma. Az állatok már biztonságban, óriási menet volt ez is" – írja közösségi oldalán a Szurkolók az Állatokért Alapítvány. A brutális állatkínzás helyszíne Zalakoppány.

Varga Lívia

Embertelen állatkínzás: borzalmas körülmények közül mentették ki a szörnyű állapotban levő kutyákat

Forrás: Szurkolók az Állatokért Alapítvány/Facebook

„Tegnap egy zalai ingatlanból 81 élő kutya menekült, 21 halott kutya viszont a mélyhűtőben volt. Kb. 25 kutyára érkeztünk, de ahogyan az lenni szokott, ömlöttek a kutyák mindenhonnan” - írják a brutális állatkínzásról. A bejegyzésből kiderül: több állatvédő szervezettel, jegyzővel, kormányhivatallal, hatósági állatorvossal, rendőrséggel, majd később a bűnügyi helyszínelőkkel a munkát még aznap kora este befejezték, az ingatlant kiürítették. Minden kutya eljött. „Cukik, kapkodósak, tüzelő szukák, raptorok, babák, vemhesek, idősek, betegek, mindenki kijött.”

állatkínzás
Rettenetes körülmények között tartotta a külföldi nő a kutyákat a zalakoppányi házban. Az állatkínzás még a sokat látott állatvédőket is meglepte
Forrás: Szurkolók az Állatokért Alapítvány/Facebook

Állatkínzás, elmebaj

Mint írják, 12 kutya kivételével a többiek soha(!) nem hagyták el a ketrecüket vagy a házat. Ezek az állatok most, a mentésükkor voltak kint a levegőn először, most látták először a napot, érezték a szelet, és most találkoztak először emberekkel (a tulajdonosukon kívül). „Elmebaj” – jegyzik meg a már sokat látott állatvédők. „Csontsoványak, betegek és full bolhás az összes kutyika. Igazi beltenyészet”.

Mint posztjukban kiemelik: „Sajnos a mentális probléma ennél a külföldi nőnél is nyilvánvaló volt, a gyűjtögetés és a mélyhűtőben tárolt halott kutyák is ezt bizonyítják. Fertő, hugy, szar….csak a szokásos”.

állatkínzás
Két rackajuhot is találtak a kutyák mellett az állatvédők
Forrás: Szurkolók az Állatokért Alapítvány/Facebook 

A mentésben a következő szervezetek vettek részt: Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület, Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület, Elisabeth menedék, Aprajafalva Yorki Rescue, Fekete István Állatvédő Egyesület – Szombathely, Uszkár Fajtamentés – Nagyatád, Jeromos  Egyesület, Noé Állatotthon Alapítvány, Mentsvár az Állatokért Alapítvány, Siófoki Állatvédő Alapítvány, Ebremény Kutyavédő Egyesület, Szimat Állatvédő Egyesület, Szurkolók az Állatokért Alapítvány, valamint a zalakoppányi hivatal és a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Borzalmas és egyben csodálatos nap

A megmentett állatok menhelyekre, állatvédő szervezetekhez kerültek, többek között a zalaegerszegi Bogáncshoz, a bocföldei székhelyű Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesülethez, a karmacsi Elisabeth menedékre és a zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesülethez, hogy csak a zalaiakat említsük. Utóbbi így írt posztjában a mentésről: „Borzalmas és egyben csodálatos nap volt 2024. 08. 08. Hosszú évek után végre sikerült bejutnunk, és megmentenünk 81 ártatlan életet! Mindenkinek köszönjük, aki a mentésben, illetve befogadásban segített nekünk! Hatalmas pacsi!”

állatkínzás
A megmentett állatok menhelyekre, állatvédő szervezetekhez kerültek
Forrás: Szurkolók az Állatokért Alapítvány/Facebook

Az Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesülethez 7 kölyök és egy felnőtt kutya került, ők így írnak Facebook-posztjukban az átélt borzalmakról: "81 Elhagyatott Lélek – A Pokolból a Remény Felé. Megpróbáljuk leírni a leírhatatlant. Minden állatvédő rémálma, amikor egy szaporítótelepről kell menteni. Sosem tudni előre, hogy mi vár ott rá, hány állat, milyen a testi és lelki állapotuk, egyáltalán hányan lesznek még életben. Tegnap újraéltünk mi is egy ilyen rémálmot. 81 kutya reménytelenül, elhanyagolva, saját ürülékében várt arra, hogy megmentsék őket. Közülük sokan nem tudták, hogy a megmentőik jöttek el hozzájuk és kétségbeesetten védekeztek, többen haraptak. Nem tudjuk, min mehettek keresztül. 13 szervezet, menhely és egyesület vette magához őket. Kölyökkutyák, felnőttek, szoptatós babakutyák is voltak ott, de a sokkoló a hűtőbe zárt tetemek száma volt. A szagok, a folytonos kétségbeesett ugatás, a félelem attól, hogy szekrényben, mosógépben még lehet kutya, végigkísérte az ottlétünket. Nehéz szavakat találni...a mérhetetlen düh és  szomorúság váltakozik szinte percenként. Reméljük,  hogy mindegyikük egytől egyig esélyt kap, hogy elfelejtse, mi történt vele abban a házban." 

állatkínzás
Az Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesülethez hét babakutya is került
Fotó: Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület

A Facebook-posztok tanulsága szerint a kutyák kezelése, rehabilitációja megkezdődött, „egy kis fürdés, egy kis bolhátlanítás (mert rengeteg a bolha), féreghajtás. Még csak a felén vagyunk túl, a másik banda menekül. Rettegnek ők is. Nem ismerik az érintést. Mind csontsovány. Hosszú lesz az út...” - írja posztjában az Elisabeth menedék. S ezen igyekeznek a Bogáncsnál is, amelynek felhívására („A segítségeteket szeretnénk kérni 10 nagyon ápolatlan kiskutya, plusz egy nagyobb testű anyakutya nyírásában. Sajnos az eszközeink elég életlenek, elavultak, nem alkalmasak ilyen mennyiségű munkára. A kutyákat teljesen le kellene nyírni, hogy azután meg tudjuk fürdetni őket. Kezdődik a műtéti ellátásuk, jó lenne, ha tisztán kerülhetnének a műtőasztalra.”) több kutyakozmetikus is bekapcsolódott a munkába, megszabadítva az ebeket „a koszos, bolhaürülékes mocsoktól, ami a testüket borította”.

állatkínzás
81 kutya reménytelenül, elhanyagolva, saját ürülékében várt arra, hogy megmentsék...
Forrás: Szurkolók az Állatokért Alapítvány/Facebook

Segítségre van szükség

Ezzel a nagyszabású akcióval az egyébként is zsúfolásig levő zalai menhelyek meg is teltek, szükség lenne az örökbefogadókra, és természetesen a segítségre is: 

  • kölyök és felnőtt száraztápra, 
  • konzervre, 
  • roboráló szerekre
  • kullancs és bolha elleni szerekre
  • tisztítószerekre.

És hozzájárulásra az állatorvosi költségekhez, amelyek ennyi eb esetében minden bizonnyal nagyon magasra rúgnak majd.

kínzás
Kutyakozmetikusok kezei között is szépülnek a kiskutyák: megszabadulnak a "koszos, bolhaürülékes mocsoktól, ami a testüket borította”
Fotó: VauHaus Kutyapanzió Zalaboldogfa / Forrás: Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület

A témára hamarosan visszatérünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!