Ez a hajó elment…

2024.08.22. 10:00

Harmincmilliós áfát szerettek volna visszaigényelni

Kishajót vásárolt, s annak 30 millió forintos áfáját szerette volna visszaigényelni egy építőipari cég. A revizorok azonban résen voltak, így meghiúsult a visszatérítés – olvasható a NAV sajtóközleményében. A történet tanulsága, hogy csakis a cég profiljába illeszkedő tevékenységek után igényeljünk vissza áfát adóbevallásunkban.

Mozsár Eszter

Fotó: Illusztráció/Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy alapvetően építőipari tevékenységgel foglalkozó vállalkozás áfabevallását és az online számlaadat-szolgáltatás adatait elemezte, amikor kiderült a turpisság. A vizsgálatra kiválasztott társaság egy magáncélra beszerzett hajó áfáját igényelte vissza bevallásában, méghozzá 30 millió forint értékben. 

Az ellenőrzés során a vállalkozás képviselője úgy nyilatkozott, a kishajót azért vásárolták, hogy bérbe adják vagy továbbértékesítsék. A tapasztalt revizoroknak azonban kételyei támadtak, mert mindez nem illeszkedett a cég profiljába. Adatszolgáltatást kértek az illetékes kormányhivataltól és a megküldött információ igazolta a gyanút: a társaság kedvtelési célt jelölt meg a hajó üzemeltetésével kapcsolatos bejelentésében – áll a közleményben. 

A revízió tájékoztatta erről az adózót, aki úgy döntött, mégsem él levonási jogával és önellenőrzést nyújtott be. Így összesen mintegy harmincmillió forint kötelezettségnövekedést vallott, mely tartalmazza a beszerzett kishajóval kapcsolatos egyéb költségek áfáját is, mivel a cég ezek levonására sem volt jogosult.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!