Ön nem nyert, csak veszített!

2024.09.17. 09:30

A hiszékenység súlyos forintokba kerül

A hiszékenység még mindig nagy úr, az Ön nyert mondatnak minden gyanakvást elsöprő ereje van. Az emberek – számtalan figyelmeztetés ellenére – továbbra is képesek alkalmazásokat letöltetni telefonjukra, és így bankadataikat megadni a vonal másik végében lévő ismeretlenek kérésére.

Antal Lívia

Illusztráció: police.hu

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán a következő tanulságos történetről számolt be a minap. Az elkövetők egy újabb áldozatuk hiszékenységét használták ki. Felhívták, hogy nagyobb összeget nyert, kérték, hogy töltse le telefonjára az AnyDesk alkalmazást, majd ezt követően bankkártyája mindkét oldalát mutassa meg a kamerájában. A sértett a kérésnek eleget tett, a telefonjára érkezett tranzakciókat engedélyezte, és ezután leemelték a kártyáján lévő pénzét.

A rendőrség kéri és nem győzi elégszer ismételni, hogy senki ne töltsön le idegen alkalmazást, az AnyDesket pedig soha! S soha ne kattintsanak idegenek által küldött linkre! Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a bankkal, és tegyenek feljelentést a rendőrségen! A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!