Vádirat

6 órája

Vádat emelt a Zala Vármegyei Főügyészség a kábítószert termesztő bűnbanda ellen

Az I. rendű vádlott 2019. év elejétől egyik vádlott társa édesanyjának tulajdonát képező, Spanyolországban lévő ingatlanon marihuánát termesztett, illetve más, ismeretlen termesztőktől marihuánát vásárolt. A kábítószert bűntársai bevonásával, kamionnal Magyarországra szállíttatta és itthon, egy pontosan ismertté nem vált elosztó hálózat útján értékesítette. A termesztést és az ültetvény működtetését a vádlottak személyesen felügyelték, vagy erre kertészeket bíztak meg.

Zaol.hu

Fotó: Illusztráció

Dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője ismertette: a más termesztőktől beszerzett és az ültetvényen termesztett marihuánát a vádlottak kamionokba pakolták, közöttük a fuvarszervezés, a tolmácsolás, a Magyarországra szállítás és az üzletkötés feladatai szervezett módon oszlottak meg.

A vádlottak egy népszerű csevegő alkalmazáson keresztül kommunikáltak egymással, a szállítmány célba juttatását az I. rendű vádlott koordináták megadásával irányította, végül az áru Magyarországon, egy albertirsai telephelyen került elhelyezésre.

A kábítószer-kereskedelmi hálózatban részt vevő V. rendű vádlottnak az volt a feladata, hogy a telephelyre beérkező szállítmányokat Budapest III. kerületébe szállítsa, azonban a marihuána későbbi sorsa, így az értékesítési lánc ismeretlen maradt.

A bűnszervezet 2019 novembere és 2020 júliusa között legkevesebb nyolc alkalommal – alkalmanként 12-38 kg mennyiségben - szállított marihuánát, egyszer Németországba, hétszer pedig Magyarországra.

A vádlottak elfogására és a mintegy bruttó 45 kilogramm tömegű, kiszárított, szállításra előkészített marihuána lefoglalására a spanyol hatóságok jogsegély útján történő bevonásával, a spanyolországi marihuána ültetvényen került sor.

Az 5 vádlott közül hárman európai elfogatóparancs alapján hosszabb ideig fogvatartásban voltak, az egyik vádlott pedig jelenleg is a kábítószerrel visszaélés bűntette miatt kiszabott börtönbüntetését tölti.

A Zala Vármegyei Főügyészség az öt férfi ellen jelentős mennyiségű kábítószerre bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emelt vádat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!