Az erkélyajtót törte be

14 órája

Elítélték, de ez sem tartotta vissza az újabb bűncselekménytől

A Zalaegerszegi Járásbíróság október 2-án hozott ítéletet annak a férfinek és két társának az ügyében, akik betöréssel jutottak ékszerekhez, tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az I. rendű vádlott 2020 októberében bűnügyi felügyelet alatt állt, a lakását nem hagyhatta el, a tartózkodási helyét nem változtathatta meg. Ebben az időszakban a férfi elhatározta, hogy a vele lakó élettársával – a II. rendű vádlottal – együtt betörnek az alattuk élő sértettek lakásába. Mivel a férfi lábbilincse miatt nem merte elhagyni otthonát, így a kivitelezés a nőre maradt. A II. rendű vádlott a társa utasítása alapján vett egy 50 centiméteres feszítővasat és egy 44-es méretű sportcipőt. A betöréshez a nő – a bűncselekmény gyanújának elterelése érdekében – a férfi egyik kapucnis pulóverét és farmernadrágját, egy fekete símaszkot, szövetkesztyűt és a sportcipőt vette fel. Ő figyelte a sértettek lakásának közvetlen környezetét is, majd 2020. november 3-án, a kora délutáni órákban – miután meggyőződött róla, hogy senki sincs otthon – az erkélyajtó üvegének betörésével bejutott a lakásba. Ott magához vett közel 80 darab ékszert (arany gyűrűk, fülbevalók, karkötők, órák, bizsuk) több mint 2,5 millió forint értékben. Ebből lefoglalással kb. 1 millió forint megtérült. 

A két vádlott 2019 novemberében és decemberében – ismeretlen személytől – betörésből származó tárgyakat (ezüst és bizsu ékszerek 29.500 forint, valamint külföldi, forgalomból kivont papírpénzek, órák, emlékérmek, külföldi valuták 288.930 forint értékben) szerzett meg és rejtett el otthonában. 2020. december 31-én ezeket egy hűtőtáskában odaadták egy ismerősüknek, a III. rendű vádlottnak, hogy azt hazavigye és őrizze. A nő úgy tudta, hogy a táska tartalma a vádlottaké.

Az I. és a II. rendű vádlott néhány órával a 2020 novemberi betörést követően egy zöld hátizsákot és egy kék szatyrot adott át a III. rendű vádlottnak, akinek elmondták, hogy abban olyan dolgok vannak, amelyek az aznapi betöréshez köthetők (például a viselt ruha). Megkérték, hogy ezeket rejtse el magánál, majd égesse el, erre azonban nem került sor. Másnap a III. rendű vádlottnak megmutatták a zsákmányolt ékszereket, órákat, és arra kérték, segítsen nekik kiválogatni azokat fajtájuk és értékük alapján, továbbá rávették, hogy ezek közül többet magához vegyen és otthonában elrejtse. A II. és a III. rendű vádlott Ausztriába utazott, hogy a lopott ékszerek egy részét eladja. 2020. december 17-én összesen 30 darab, közel 1,5 millió forintot kitevő ékszert és karórát adtak el egy ékszerüzletben. A II. rendű vádlott 1.260 euró készpénzt kapott a tárgyakért, a III. rendű társa pedig az üzlet tulajdonosával folytatott német nyelvű kommunikációban segítette.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a felbujtóként közreműködő I. rendű vádlottat bűnösnek találta üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettében. Ezen kívül társtettesi minőségben kisebb értékre elkövetett orgazdaság vétsége, illetve üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt ítélte el. A II. rendű vádlottat ugyanezen bűncselekményekben találta bűnösnek, míg a III. rendű társukat 2 rendbeli, folytatólagosan elkövetett bűnpártolás vétsége miatt marasztalta el.

A férfit 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A II. rendű vádlott 1 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztést kapott 4 év próbaidőre felfüggesztve, a III. rendű társukat 330.000 forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte. Az I. rendű vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, míg társai vonatkozásában az ítélet jogerős. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!