Főzőverseny

2017.09.09. 10:00

Dödölle Fesztivál: Ma reggeltől a főzőcsapatok alkotnak az Erzsébet téren

Rendhagyó módon az Erzsébet téri borozók tövében nyitotta meg ünnepélyesen a 14. Bor- és Dödölle Fesztivált tegnap Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter államtitkár.

Benedek Bálint

Dödölle Fesztivál

Fotó: Szakony Attila

- A gasztronómiai fesztivál évek óta a legjelentősebb kanizsai seregszemle - fogalmazott megnyitójában Dénes Sándor. - A nagyszabású esemény az ételeken és az italokon túl a közösség építésről is szól, hiszen a kanizsaiak mellett sokan érkeznek a térségből, sőt távolabbról is. A barátok, ismerősök között töltött idő pedig megfizethetetlen, s ehhez nívós programokat kínálunk szombaton is.

Cseresnyés Péter államtitkár kiemelte: ez a kiváló ünnep már nem csak Nagykanizsáé, hanem a térségé is, hiszen a város a Mura menti településekkel szoros egységet alkot.

- Az összefogás fejlesztéseket hoz erre a vidékre, hisz’ ez a kormányzat odafigyeléssel és pénzzel támogatja az itt élőket - folytatta az államtitkár. - Ma azaz szombaton a dödölle illata lengi majd be a teret, számtalan ízt kóstolhatunk meg, ugyanis a környékről sok település mutatja meg a saját főztjét az érdeklődőknek. A különleges népi ételek mellé pedig finom zalai borok dukálnak, ám mindezt tegyük mértékkel.

Dödölle Fesztivál
Fotós: Szakony Attila

A fesztivál forgatagában sétálva számos kézműves portékával találkozhattak az érdeklődők a lezárt Fő utcán, így sajtok, lekvárok vagy éppen szappanok és fonott kosarak közül lehetett válogatni. Míg az egyik kanizsai cég ingyenes öleléssel ajándékozta meg az embereket, ami mellé a csuklójukra szeretetszalagot kaptak ajándékba.

- Jó lenne, ha ebben a rohanó világban mindenki kicsit jobban odafigyelne a másikra, mi bebizonyítjuk, hogy a szeretet nem ismer határokat - mondta Tarnai Tímea a cég egyik tulajdonosa.

Bár a gasztronómiai seregszemlén a versenyben szereplő csapatok ma reggeltől főznek, de akadtak olyanok, akik már tegnap kipróbálták a zalai finomságot.

- Budapesten és Pécsen tanulunk, de a dödölle fesztivál kedvéért hazautaztunk, imádjuk pirított hagymával és sok tejföllel - mesélte Papócsi Petra és barátnője Kolonics Karolina. - Nagy adagot adnak, imádjuk, nem csak ilyenkor, gyakran otthon is eszünk.

Anwar Choudhury Bangladesből érkezett kanizsai barátai invitálására, s lenyűgözte a dödölle. Már eldöntötte, hogy jövőre ő is képviselteti magát, hiszen szeretné megismertetni népének különleges ízeit a zalaiakkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában