2018.07.17. 11:30
Landorhegyi jótékonysági nap – lecsóval
A lecsó, a magyar gasztronómia balkáni eredetű klasszikusa jegyében harmadik alkalommal rendezte meg jótékonysági napját a megyeszékhelyen a landorhegyi településrészi önkormányzat és a Keresztury VMK.
A kondérnál a Kertbarát Kör Egyesületből (balról) Markó János, Major László és Takács Antal Fotó: KT/Zalai Hírlap
Kukoricakása, gomba, cukkini, hajdina, túró, házi tarhonya, tészta, sült szalonna. És ezek csak a feltétek, mert mindennek az alapja a csodálatos lecsó, a zöldségragu volt, ami tulajdonképpen egyfajta paradicsom- paprika „pörkölt”. A landorhegyi programra ebben az évben hét csapat nevezett – a Keresztury VMK-ban működő civil szervezetek mellett a városi diákönkormányzat, a vasboldogasszonyi népdalkör, valamint az idősek gondozóháza is képviseltette magát.
A hordozható tűzteret, a bele való fát, a főző alkalmatosságot a szervezők biztosították, ahogy a főzés alapanyagát, a 80 kiló paprikát is. A bevezetőben említett étel-repertoárral egyébként a Zalaegerszegi Kertbarát Kör Egyesület tagjai kápráztatták el az érdeklődőket. Ők olyan lelkesedéssel vetették bele magukat a főzésbe, hogy dupla adagot vállaltak be, így 20 kiló paprika került a kondérjukba. No meg 3 kiló kockázott szalonna, 3 kiló szalámi, 6 kiló paradicsom, 6 kiló vöröshagyma, ahogy a két fő-fakanálforgató, azaz Markó János és Takács Antal érdeklődésünkre elmondta. És azt is elárulták, hogy a fűszerek mellett némi vörösbor hozzáadásával emelték meg az ízek erejét.
A rendezők pedig a több száz adag étel értékesítése során szerzett bevételt ebben az évben az idősek gondozóháza javára ajánlották fel.
A kulináris élvezetek mellett a kulturális élményekről zenés, táncos műsor és utcabál gondoskodott.