Online farsangolni

2021.02.10. 07:00

Hévízen kiberjelmezversenyt hirdettek

A rendkívüli helyzet szokatlan megoldásokat követel a programszervezőktől is. A Gróf Festetics György Művelődési Központ most online jelmezversenyt hirdetett a tavaszvárás és a farsang jegyében.

Péter Árpád

Kiszebábégetés tavalyról

Fotó: ZH archívum

A korábbi években színes téltemető programmal rukkolt elő az intézmény, de hasonlót most a korlátozások miatt nem lehet tartani. Ezért mindez a kibertérbe költözik. A nevezőknek a jelmezükről videót kell készíteniük. Az intézmény közösségi oldalán emlékeztetett: a farsang vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart, amely idén február 17-re esik. A farsang a tavaszvárás pogány kori ünnepeiből nőtt ki. Zajos mulatozás, tréfacsinálás, bolondozás időszaka ez, amelynek része a kiszebábégetés, amely a tél és a gonosz elűzésére szolgál, folytatódik a művelődési központ bejegyzése.

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. A városi polgárság elsősorban a német hagyományokat vette át, míg az arisztokrácia körében az itáliai és francia szokások terjedtek inkább el. De fellelhetők pogány, germán vagy éppen ókori görög, római motívumok is. Maga a szó német eredetű; a „faseln” azt jelenti: fecsegni.

Kiszebábégetés tavalyról
Fotó: ZH archívum

S ha még inkább visszamegyünk a múltba: már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett szaturnália ünnepet a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak.

A jelenlegi helyzetben azonban nem lehetséges társas összejövetelt tartani, ezért Hévízen online jelmezversenyt hirdettek. A művelődési központ azt kéri a nevezőktől, készítsenek, akár telefonnal, a maskarájukról, farsangi ruházatukról fél és három perc közötti videót, amelyben, ha van kedvük, mondjanak verset, mondókát, vagy adjanak elő vicces jelenetet. Ezeket február 14-ig várják a [email protected] címre. A videókat felöltik a Hévízi programok Facebook-oldalra, ahol közönségszavazás indul. A három értékes díjból kettőről a zsűri dönt, egyről pedig a voksolók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában