2021.07.14. 12:00
Idén is megválasztották Hévíz borát
Az aszófői olaszrizling lett idén Hévíz bora. A győztest a Balaton-régióból meghívott 12 pincészet 39 tételéből választotta ki a tekintélyes szakembereket soraiban tudó zsűri.
A zsűri mintegy negyven tételt kóstolt
Fotó: turisztikai egyesület
A bormustrát a Hévíz Turisztikai Egyesület szervezte. Dr. Kállay Miklós professor emeritus, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Hévíz Város Bora verseny védnöke előzetesen arról beszélt, a pezsgő kultúrájú fürdővároshoz üde, friss, könnyed, vidám bort tud leginkább elképzelni, persze megfelelő beltartalmi értékekkel.
Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense elárulta, a megszokott százpontos bírálati módszert alkalmazzák, és örülnek ennek az alkalomnak, mert a járvány miatt nagyon sok borverseny elmaradt.
Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, rangos kézműves pincészetek küldték el boraikat a viadalra, és akinek volt, habzó, pezsgő nedűt is nevezhetett, mert a választásnál idővel ebbe az irányba szeretnének elmozdulni.
Az ítészek az öt legjobbat választották ki a bírálat során, a végső győztesről pedig a helyi szakemberekből álló társadalmi zsűri döntött. A Hévíz Város Bora 2021-es címet a Fodorvin Pincészet 2020-as évjáratú aszófői olaszrizlingje nyerte el, amely megjelenik a város gasztrorendezvényein, és felkerül több helyi étterem borlapjára. A palackokat díszcímkével is ellátják, s a Tourinform-irodában is ott lesznek.
A minőségre pedig Nyitrainé dr. Sárdy Diána és dr. Kállay Miklós mellett dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Viniczai Sándor, a Borászati Füzetek főszerkesztője, Vaszily Zsolt okleveles borbíráló-szervező, dr. Szőke Barna, a MATE Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója és Müller-Pápai Zsuzsa, a NaturMed Hotel Carbona vezérigazgatója a garancia.