2021.07.09. 11:30
Két zalai is döntőbe jutott az Év fagylaltja versenyen
Két zalai cukrász terméke is bekerült a 2021-es Év fagylaltja verseny döntősei közé. A nagykanizsai Wilhelm Dávid földimogyorós-banános különlegességgel nevezett, a balatongyöröki Vadócz Jenő pedig a Szédítő dió fantázianevű fagylaltjával nyerte el a döntős szereplés jogát.
Wilhelm Dávid földimogyorós-banános fagylalttal nevezett Fotók: Gyuricza Ferenc
Az Év fagylaltja versenyt ez évben is a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezte meg, a pandémiás helyzetre való tekintettel ezúttal is speciális körülmények között. A régiós elődöntők továbbjutóinak egy budapesti tanműhelyben kellett elkészíteniük fagylaltjaikat, amikből aztán egy szakmai zsűri választotta ki a győzteseket.
A hétfőn megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, Selmeczi László elmondta: két kézműves kategóriában összesen 63 fagylaltot neveztek az indulók, s volt egy külön kategória az alapanyagokat gyártók és forgalmazók számára, ebben 17 fagylalt mérettette meg magát.
Kötelező íz idén sem volt, így a versenyzők kreativitásának semmi nem szabott határt. A versenyt a békéscsabai Fehér Gergő Bíborkája nyerte, a csilis-szedres-csokis alkotást nemcsak aranyéremmel jutalmazták, de a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete vándorserlegét is megkapta.
Az Erdő-mező ízei kategóriában a dunaföldvári Nagy László rozmaringos- málnás étcsokoládéját találta legjobbnak a zsűri. A döntőben szereplő zalai versenyzők, a nagykanizsai DaCrema Fagyizó munkatársa, Wilhelm Dávid és a balatongyöröki Promenád Kávéház cukrásza, Vadócz Jenő munkáját a régió kiváló fagylaltjának járó díjjal ismerte el a zsűri, hiszen mindketten a Zala, Somogy, Baranya és Tolna megyéket lefedő regionális versenyen vívták ki a továbbjutás jogát.
- Az Év fagylaltja verseny azért fontos a cukrász szakma számára, mert itt tudjuk megmérettetni magunkat, megmutatni a kreativitásunkat, az új ötleteinket – válaszolta kérdésünkre az ünnepélyes eredményhirdetést követően Wilhelm Dávid.
- Ezen a versenyen általában az a cél, hogy újdonsággal rukkoljunk elő. Az én kigondolt Piccolo RE-m olyan földimogyorós-banános fagylalt, ami folyamatosan játszadozik az ízlelőbimbókkal. Készítettem egy sós vajkaramellás szószt, illetve lepirítottam cukrot és földimogyorót, s azzal húztam be a banános fagylaltot.
A nagykanizsai cukrász hozzátette: bár a vásárlók többsége az alapfagylaltokat, a klaszszikus ízeket – citrom, eper, csokoládé, vanília – részesíti előnyben, ám egy versenyen csakis különlegességgel illik megjelenni. Ezért döntött úgy, hogy a hat alapíz közül kettőt, az édeset és a sósat összekuszálja.
A fagylaltja kóstolása során így hol az édeskés, banános íz, hol a sós vajkaramella, hol a földimogyoró dominál. A balatongyöröki Vadócz Jenő tavaly is döntős volt, akkor egy málnás sorbettel került be a legjobbak közé, ezúttal a Szédítő dió fantázianevet viselő fagylaltjával nevezett.
Mint mondja, ez egy tejes alapú kézműves variegátó fagylalt, kávés, baileys-es ízesítéssel, valamint pekándiószórattal. – Ahogy a gasztronómiában, úgy a cukrászatban is egyre inkább helye van a fine dining szemléletnek – magyarázta.
- A cukrász szakmát is elérte egy forradalom, megjelentek a jó minőségű termékek és a különlegességek. Mi ezt a szemléletmódot követjük, szeretnénk a kézműves fagylaltokat népszerűvé és híressé tenni. Jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk, különlegességeket kínálva a vendégeinknek, bízva abban, hogy elnyeri a tetszésüket, s ezért rendszeresen vissza fognak térni hozzánk.