2021.11.17. 06:50
A Kanizsai Dorottya Kórház konyhájának dolgozói már készülnek az országos szakácsversenyre
Apró változtatásokkal, de változatlan ételsorral készülnek a Kanizsai Dorottya Kórház konyhájának dolgozói a Közétkeztetési Szakácsverseny márciusi döntőjére.
Aranyos Marianna, Hári Vera és Király Éva a versenyen.
Korábban megírtuk, hogy a csapat idén nevezett először a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Nébih által évről évre meghirdetett versenyre. Melynek célja az ismerős és bevált ízek megőrzése mellett az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása, az indulók szakmai továbbképzése, valamint a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának erősítése. Illetve nem utolsósorban a közétkeztetés népszerűsítése, minőségének javítása, valamint egyfajta iránymutatás a fejlődéshez.
A nagykanizsai csapatot Hári Vera élelmezési osztályvezető, a helyettese, Király Éva, valamint Aranyos Marianna szakács és a vészhelyzeti tartalék Deli Zsuzsanna alkotja, akik nagy sikerként élik meg, hogy bekerültek a döntő 12 résztvevője közé.
– Azért neveztünk, mert a verseny, illetve az esetleges sikeres szereplés motiválhatja a kollégákat – fogalmazott Hári Vera, a csapat vezetője. – Hiszen kiléphetnek a napi taposómalomból, és bizonyságot szerezhetnek, hogy lehet mást és másként főzni, illetve erre ők is képesek, megvan hozzá a szakmai felkészültségük. Ezt már a döntőbe jutással is bőven bizonyítottuk, hiszen közétkeztetési óriásokkal szálltunk szembe, olyan nagy cégekkel (Hungast Budapest, Coca Cola Eurest Dunaharaszti), amelyek naponta több ezer, vagy tízezer adagot főznek, minden évben indulnak a versenyen, és nem egyszer már dobogón is végeztek. A versenyen 3 óra és 650 forintnyi nyersanyagnorma állt rendelkezésre, hogy elkészítsük a 3 fogásból álló menüsorunkat. Az előételünk parajkrémleves és kecskesajtos tejfölhabbal töltött képviselőfánk, a főételünk fermentált kerekrépa füstölt csülökkel, babbal és sütőtökpürével, a desszertünk pedig zalai aludttejes prósza volt tökmagliszttel és céklás áfonyavariációkkal. A zsűri az értékelés során javasolt néhány apró változtatást, ezeket beépítjük a már zajló felkészülés során.
A versenykiírás értelmében az ételsort a döntő előtt, várhatóan decemberben a kórház konyháján le kell főzni 50 főre is, amit egy Nagykanizsára érkező zsűri értékel.
A 2022. március 24-én a Hungexpo területén, a SIRHA-kiállításon megrendezendő döntőre a felkészülést Jakabfi Dávid mellett Sztana Ferenc segíti. Az elkészült menüsort pedig olyan szaktekintélyek értékelik majd, mint például Vomberg Frigyes, Harmath Csaba, Bernáth József és Wolf András.