2021.12.03. 12:00
Idén is mézeskalácsot sütöttek a zalaegerszegi kertbarátok
Immár 6. éve a Zalaegerszegi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület süti a mézeskalácsot a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ adventi ünnepségére. Ezúttal a járványveszélyre tekintettel a gyerekek készen kapták a karácsonyi süteményt.
Milley Istvánné, Császár Lajosné és Mrakovics Miklósné a maradék mézeskaláccsal Fotó: Fincza Zsuzsa
Fotó: Picasa
– Eddig a gyerkőcökkel együtt gyúrtuk, formáztuk, sütöttük, díszítettük a mézeskalácsot, most a szabályokra ügyelve mi magunk elkészítettük, az ajtó előtti asztalra kiraktuk, és mindenki kedvére vehetett belőle. A Covid-járvány miatt rengeteg rendezvényünk hamvába holt, tavaly a mézeskalácssütés is elmaradt, az idén engedélyezték, s mi a szabályok betartásával vállaltuk, ugyanis az általunk megőrzendő hagyományok listáján szerepel – fogalmazott Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke.
– A körülményekre tekintettel ezúttal egy új, rögtön fogyasztható „puha” állagú mézeskalács receptjét vettük elő – tette hozzá Milley Istvánné.
A mellékelt ábra szerint a jól bevált recept: az 1 kiló lisztet jól elkeverjük 3 teáskanál szódabikarbónával, 30 deka porcukorral, 1 tasak (14 deka) mézeskalács fűszerkeverékkel majd összegyúrjuk picit megolvasztott 30 deka margarinnal, 2,5 deci mézzel és 3 egész tojással. A rugalmas tésztát a könnyebbség kedvéért 3 részre osztjuk, fél centi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőlapra tesszük – gondoljunk rá, hogy a tészta sütés közben megnő. Rövid ideig, 5-6 percig sütjük, ne színeződjön sötétbarnára a tészta. A díszítő mázhoz 2 tojásfehérjét félig felverünk robotgéppel, majd 30 deka porcukrot apránként hozzáadagolva a keményedésig keverjük.