2022.01.14. 11:30
Pozitívan fogadták a nagykanizsai vevők is az élelmiszerárstopot
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán élelmiszerárstopot jelentett be. Február 1-jétől hat élelmiszer árát a tavaly október 15-ei szinten befagyasztották 3 hónapra. Ezek között van a sertéscomb és a csirkemell is. Néhány kiskereskedőt és vásárlót kérdeztünk a döntésről.
Horváth "Csülök" Tamás a húspultban
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Nagykanizsán a Vásárcsarnokban több húsbolt is működik. Az egyik vezetője, Horváth László, a Profi-Hús 2000 Bt. tulajdonosa több mint 35 éve üzemelteti az üzletét. A sertéstőkehúst egy környékbeli vállalkozástól szerzi be, de Ausztriából is vásárol egyéb minőségi termékeket. A csirke egy zalai feldolgozóból érkezik a pultokba.
– Egyelőre nem változtattunk árat, várjuk a piac reagálását – folytatta. – A csirkehús kilónkénti árát január elején megemeltük, ám egyelőre nem érezzük a vásárlók távolmaradását. Persze ehhez hozzátartozik, hogy januárban amúgy is kevesebben érkeznek. A vásárlóknak jó hír, hogy február elsejétől legalább a sertéscombhoz és a csirkemellhez rögzített áron juthatnak hozzá, de szerencsére a hozzánk betérők még soha nem reklamáltak az árak miatt, a minőség számukra sokkal lényegesebb.
A tulajdonos utóbbi mondatát a húspult előtt várakozók is megerősítették. Egyikük, Somogyiné Antónia nem tapasztalt érzékelhető drágulást. Mint elmondta: nem fogyaszt sok sertéshúst, ha választ, a frissesség a döntő szempont számára.
Erről számolt be Bander Miklósné is, aki a kereskedő iránt érzett bizalom miatt választja ezt az üzletet. Az ár-érték arány alapján dönt a tőkehús megvételéről, s persze fontos a család ízlése is, osztotta meg lapunkkal.
A város keleti részében üzemelteti húsboltját Horváth „Csülök” Tamás, aki elmondta: tavaly október közepén és most is 1390 forintba kerül az árstop alá vont csont nélküli sertéscomb kilója. A csontos csirkemell ebben a pultban 1000 forint alatti áron mozgott – mondta a kereskedő, felhívva a figyelmet arra, hogy az árbefagyasztás tudomása szerint a csontos csirkemellre vonatkozik, nem a csirkemellfilére.
– A sertéscomb valószínűleg azért került be az árstoppal érintett élelmiszerek körébe, mert abból sokféle ételt lehet készíteni – folytatta. – Sültként, pörköltnek, bundába forgatva, de tokányok alapanyagaként is tökéletes, ahogy a csirkemell is számos módon felhasználható. A sertéshúst vásárlók körében a comb az első három legnépszerűbb termék között van. Kedvelt még a sertéslapocka, az oldalas, ezek ára továbbra is emelkedhet.
Az egyik törzsvásárló, Ördögh Armand szerint jól döntött a kormány az árstoppal, hiszen sokan nem tehetik meg, hogy rendszeresen kerüljön az asztalra sertéshús. Hozzátette: hetente 2-3 alkalommal biztosan készít húsos ételt.
– Jó hír az árstop a családunk számára, hiszen a kijelölt húsféléket fogyasztjuk a leggyakrabban – mondta Golobicsné Varga Éva. – Persze olykor pulyamellfilé és csirkecomb is kerül a fazékba. A csirkemell csontosan is jó, ha kifiléztem, a csontjából finom leves készülhet.