2022.04.10. 09:00
Érdemes megszagolni a medvehagymát
Sokak kedvence a medvehagyma, de fő az óvatosság, mert első pillantásra könnyen összetéveszthető a mérgező gyöngyvirággal.
A medvehagyma friss, finom íze – ez adja közkedveltségét – mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, ezért gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága. Leveleit szedik és frissen használják fel, ízletes pestóként elkészítve vagy pogácsába sütve. Gyűjtésekor fontos az óvatosság, mivel könnyen összetéveszthető a májusi gyöngyvirággal, aminek következménye súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet. A medvehagyma és a gyöngyvirág közti legfőbb különbség, hogy előbbi levele és virágzata erősen fokhagymaillatú, míg a gyöngyvirágé nem, sőt, kifejezetten kellemetlen szagú. Utóbbi levelei rövidebbek, illetve szélesebbek is; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek, és édes az illatuk.