Beruházás

2022.06.01. 13:00

Teljesen megújul a nagyrécsei Inkey-kastély homlokzata

A művelődési házként működő nagyrécsei Inkey-kastély teljes külső homlokzata megújul a Magyar falu program támogatásának jóvoltából. Az önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére nyert a település 25 millió forintot, melyből új színt kap az épület.

Benedek Bálint

Laskai Béla az Inkey-kastély új festését mutatja, a munkák végeztével a települése éke lehet

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kastély belső terei és korszerűsítése három pályázat keretében már korábban megújultak. Laskai Béla polgármester szerint az óvoda átfogó felújítása és bölcsőde kialakítása, valamint a bel- és külterületi utak állapotának rendbetétele miatt a munkálatok megtorpantak.

– Most viszont a kastély külső rendbetételére koncentrálhatunk, ehhez nagy segítséget jelent a 25 millió forintos pályázati forrás – fogalmazott a településvezető. – A homlokzat több helyen jelentősebb javításra szorult, a kivitelező vállalta, hogy a különféle díszítő elemek rekonstrukcióját is elvégzi. Sokak szerették volna a korábbi sárga színt, ám Wilheim Gábor helyi vállalkozó és Ludvig Zoltán festőművész véleményét kikérve végül a patinásabb fehér és szürke színek kombinációja mellett döntöttünk. A beruházás két hete indult, ha az időjárás engedi akkor már ebben a hónapban végeznek a szakemberek. Ezt követően az épület környékének rendbetétele, parkosítása következhet, melynek költségeit igyekszünk saját tőkéből finanszírozni. Ha minden munka befejeződik, akkor a kastély méltóságteljesebb „arcát” mutatja majd, éke lesz Nagyrécsének.

Laskai Béla a további pályázati sikereikről is szólt. Elmondta: a Bacónak-hegy Nagybakónak felőli, közel három kilométeres szakasza 18 millió forintból kap tartós borítást szintén a Magyar falu program jóvoltából. Ugyancsak a falvak lélekmegtartó erejét támogató keretből a hivatal épületének energetikai korszerűsítésére 50 millió forintot nyertek, melyben többek mellett a külső szigetelés és a korszerű kazán beszerelése szerepel. Ebben az esetben munkák várhatóan két hónapon belül elindulhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában