140. évforduló

2022.10.28. 12:30

Miklosovits László kiállítása Nagyszalontán – Arany János emlékezete grafikákon

A közelmúltban arról tudósítottunk, hogy a zalaegerszegi születésű, Albertirsán élő képzőművész, grafikus Miklosovits László alkotásaiból nyílt állandó tárlat Kassán, a Márai-emlékmúzeumban. Múlt héten Nagyszalontán az Arany-palotában az ő kiállításával tisztelegnek a magyar költőóriás, Arany János halálának 140. évfordulója előtt.

Mozsár Eszter

A nagyszalontai kiállítás megnyitóján balról jobbra: Patócs Júlia, az Arany János Művelődési Egyesület elnöke, Török László, Miklosovits László, Fazekas László és Gali Boglárka, a Nagyszalontai Arany János Emlékmúzeum Igazgatója. Fotó: ZH

Arany János méltán a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. A költő, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára 205 évvel ezelőtt, 1817-ben született Nagyszalontán. A nevét viselő művelődési egyesület meghívására Miklosovits László grafikáiból rendeztek kiállítást, így emlékezve az irodalmárra.

A megjelenteket Török László polgármester, valamint a művészt elkísérő albertirsai polgármester, Fazekas László köszöntötte, aki úgy fogalmazott: kétségtelen, hogy a képzőművész munkásságára Márai és Arany volt a legnagyobb hatással. A közel negyven grafikát tartalmazó válogatás nagy részben Arany János verseit illusztrálja, emellett a költőről, a költőhöz írott versek ihlette művek láthatók, egészen november közepéig.

Miklosovits Lászlónak október 26-án, szerdán jazz-témájú rajzaiból is nyílt egy tárlata Cegléden, az Erkel-iskolában.

Az Arany-palota Nagyszalontán. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában