Új fajtajelöltek, elismerésre várva

2022.12.14. 11:00

Hódító út előtt a Georgikon 10EE és a Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid

A MATE cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE, a rendkívül ígéretes Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelöltet pedig a napokban jelentették be hivatalosan.

Péter B. Árpád

A Cserszegi fűszeres hazánk második legnagyobb területen termesztett, fehérbort adó szőlőfajtája

Forrás: Georgikon

A cserszegtomaji szőlészeti-borászati kísérleti telepen hosszú ideje végzik a fehérbort adó szőlőfajták úgynevezett keresztezéses nemesítését és klónszelekcióját, amelynek eredményeként számos fajta részesült már állami elismerésben.

Most a Georgikon 10EE-n van a sor. Ez egy nagy vesszőhozamú szőlőfajta, amely jól oltható, oltásforradási és gyökeresedő képessége pedig kiváló – olvasható a MATE tájékoztatójában. Lombozata ellenáll a gombabetegségeknek, a szőlőgyökértetű levéllakó alakjai pedig elenyésző számban fordulnak elő rajta. Manapság az is kardinális kérdés, hogy szárazság- és mésztűrése is kiemelkedő legyen, amelyet ültetvényben a ráoltott olaszrizlinggel kölcsönhatásban igazolt, fogalmaz a közlemény.

Keszthelyi Messiások. A fajtát 2018-ban ismerték el (Fotó: Georgikon)

A Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid pedig a szakemberek szerint igen perspektivikus, hiszen ez a szőlőfajta-jelölt kifejezetten peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns. A gombás betegségekkel szembeni magas fokú tolerancia, valamint a Cserszegi fűszeres aromavilágára jellemző muskotályos íz-illat karakter óriási keresletet biztosíthat a fajtára, s további előnyt jelenthet, hogy a rezisztens szőlőfajták alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el a gazdaságokban.

A 2018-ban elismert, vörösbort adó keszthelyi szőlőfajta, a Messiás
Fotós: Bella Huba

Legutóbb a Messiás névre keresztelt fajta kapott állami elismerést 2018-ban, amely a Dunáj és Merlot fajták keresztezéséből született. Korábban a Georgikonról került termesztésbe a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Korona, a Helikon, az Olaszrizling G.K.1-es klónja és a Georgikon 28-as alanyfajta is. A Cserszegi fűszeres azóta rendkívüli népszerűségnek örvend, amely 4275 hektáros termőterületével hazánk második legnagyobb területen termesztett, fehérbort adó szőlőfajtája lett.

A Georgikon 28 a meszes talajok kiváló fajtája (Fotó: Georgikon)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában