Ünnepi megemlékezés

2023.10.22. 20:00

A magyar szabadság születésnapja

A XX. századi magyar szabadság születésnapjának nevezte október 23-át az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából Zalalövőn megtartott ünnepi megemlékezésen Gyarmati Antal polgármester.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Salla Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében megtartott rendezvényen a város első embere úgy fogalmazott: 1956 forradalmának egy szabadságharcának eseményeire gondolva legelőször talán az utcán hömpölygő egyetemista fiatalok hullámzó tömege jut eszünkbe, a Himnusz felszabadult éneklése, az öröm, hogy visszaszereztük a szabadságot.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője először a szabadságharc ikonikus alakjairól, az 1957-ben letartóztatott és először halálra, majd másodfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt, de 1970-ben szabadult Wittner Máriáról, valamint a megtorlások legfiatalabb áldozatáról, a 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péterről beszélt, de felidézte azt is, hogy 2006-ban, a forradalom 50. évfordulóján milyen brutális cselekményeknek volt helyszíne Budapest.  

– A történelem még mindig formálja ’56 megítélését – zárta ünnepi beszédét a képviselő. – A lényeg azonban már nem változik: hazánkban ma szólásszabadság, sajtószabadság van, bárki elmondhatja a véleményét. Ezért küzdöttek ’56 hősei, ezért adták életüket közel háromezren, ezért kellett sokaknak, mintegy 150-200 ezer embernek elmenekülnie az országból. Talán nem volt hiábavaló mindaz, amit ők elindítottak, hiszen egy gyönyörű szép, szabad Magyarországon élhetünk.  

A megemlékezés A szabadság napja címmel ünnepi összeállítással folytatódott, melynek szereplői Udvarhelyi Boglárka és Kiss Tivadar énekművészek, illetve Pánti Anna előadóművész voltak. A megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Parkjában koszorúzással zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában