2023.12.25. 11:09
Sütőtökkrémlevest a karácsonyi asztalra
Sütőtököt nemcsak ősszel, hanem télen is érdemes, sőt kellene is fogyasztani! A sütőtököt ehetjük sütve, magában, de készíthetünk belőle finom krémlevest is, mely egy kis csavarral és jó sok illatos fűszerrel maga a karácsonyi álom! Íme a recept!
ÍGY KÉSZÜL A FŰSZERES, NARANCSOS SÜTŐTÖKKRÉMLEVES!
Hozzávalók:
1,2 kg sült sütőtök
1-2 db kezeletlen narancs
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 l zöldségalaplé
1 kk. curry
1 csipet őrölt kardamom
1 csipet őrölt gyömbér
2 ek. tökmag
1 ek. olívaolaj
5 dkg vaj
só
fehér bors
Elkészítés:
Egy fazékban megdinszteljük vajon a félkarikákra vágott vöröshagymát. Ha már átlátszó, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és még egy percig együtt sütjük.
Hozzáadjuk a sült tök kikapart belsejét, felöntjük a zöldségalaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a curryt, a gyömbért és a kardamomot, jól összeforraljuk. Végül merülőmixerrel krémesítjük. Reszelünk hozzá narancshéjat, csavarunk bele jócskán narancslevet, megkóstoljuk, és ha szükséges, kis sóval vagy fehér borssal még ízesítjük.
Egy serpenyőbe öntjük az olívaolajat, rádobjuk a tökmagot, meghintjük az őrölt gyömbérrel, és kicsit összepirítjuk, ezt szórjuk majd a tányérokba szedett levesre.