Elindult a kelesztő KOVÁSZ

2024.01.16. 16:30

Közösségfejlesztés Zalában

Közösség Oktatás Változás Álom Szövetség, azaz KOVÁSZ. Ezzel az elnevezéssel indult el január 12-én, pénteken a zalaszentgróti művelődési központban az a közösségfejlesztési program, amely vidéken élő fiataloknak, nőknek szól, akik a helyi közösség egy-egy közös cselekvést igénylő ügyét szeretnék megoldani szűkebb környezetükben.

Arany Horváth Zsuzsa

A KOVÁSZ program résztvevői a zalaszentgróti első tréningnapon, középen ül Fejes Ágnes és Szeder-Kummer Mária

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az "Itthon Zalában, Európában - Nők és fiatalok a közéletben, a helyi közösségekben" alcímet viselő programot a Zalai Falvakért Egyesület valósítja meg, amely a Közös Értékeink EU-s pályázatán nyerte el a feladatot.

A KOVÁSZ előadásokat, tréningeket, gyakorlati feladatokat, mentortámogatást tartalmazó sorozatába 14 fő került be, akik saját lakóhelyükön szeretnének egy-egy a közösség számára fontos ügyet megoldani. Ehhez személyiségfejlesztő és önismereti tréninget, nyílt műhelynapot, tanulmányutat,  24 órás ismeretátadást kínál a program, utóbbit közösségi tervezés, kommunikáció, nyilvánosság, környezet- és természetvédelem, fenntarthatóság, önkormányzó közösségek témakörben. A folyamat végén a mentorok segítségével ki-ki elkészíti saját cselekvési tervét, amelyet az Európai Unió által megfogalmazott emberi értékek, állampolgári jogok mentén az esélyhátrányok csökkentése, a hiányok feltárása, megoldások kimunkálása érdekében állít össze. Az első tréningnap tapasztalatai alapján a program résztvevői saját lakóhelyükön elsősorban a közösségépítést tartják fontosnak, ehhez személyes ismereteiket, kapcsolataikat mozgósítják, de szükségük van a szakmai háttér megteremtésére. A KOVÁSZ hallgatóit az első alkalommal Szeder-Kummer Mária, a Zala Falvakért Egyesület vezetője tájékoztatta a várható programokról, a személyiségfejlesztő foglalkozást Fejes Ágnes tréner, coach vezette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában