Alkotó egyesületek, szakkörök és kézművesek mutatkoztak be

2024.04.30. 19:30

Alsópáhok kínálata a vonyarcvashegyi kultúrétlapon

Alsópáhokon fontosnak tartják a hagyományok, a népi kultúra és mesterségek megőrzését és továbbvitelét, amelyben az önkormányzat, a művelődési ház, a civil szervezetek és a páhoki alkotóház sokféle program szervezésével járnak az élen. Szívesen mutatkoznak be máshol is, így a szombati vonyarcvashegyi Régiófesztivál – KultúrÉtlap elnevezésű rendezvényen is részt vettek. Standjuknál kerestük fel őket.

Antal Lívia

Csikné Nádudvari Éva, Czibor Imre fazekas, Horváth-Antal Katalin, Horváthné Makó Judit alpolgármester, Czigány Sándor polgármester és Nagy Anita Lilla, az alkotóház vezetője az Alsópáhok települési értékeit bemutató standnál

Fotó: Antal Lívia

- Vonyarcvashegy önkormányzata és a Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatósága először szervezte meg ezt a rendezvényt 25 település részvételével. A vidék összefogására irányuló kezdeményezést bátran nevezhetjük egyedülállónak, hiszen az itt bemutatkozó települések lehetőséget kaptak egymás kulturális értékeinek megismerésére, kapcsolataik fejlesztésére. Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk, Vonyarcvashegy önkormányzata tényleg kitett magáért. Ahogy a fellépő egyesületek is, amelyek előadásaikkal gazdagították a kultúrétlapot - értékelte a rendezvényt Horváthné Makó Judit, Alsópáhok alpolgármestere.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar is fellépett a vonyarcvashegyi régiófesztiválon
Fotó: Antal Lívia

- A szervezők minden települést megkértek, hogy kulturális egyesületeik lépjenek fel a régiófesztiválon. Tőlünk az Allegrezza Kamarakórus és a Bodzavirág Népdalkör jött el. Ők tavaly voltak 20 évesek, mi pedig május 11-én ünnepeljük a 25. évfordulónkat - tette hozzá az elhangzottakhoz Füle Jánosné, a népdalkör vezetője.

- Összefogtunk, hogy települési értékeinkből egy csokrot mutathassunk be. A magunk részéről elhoztuk a jelenlegi szakköreink, a hobbi varrók, a mézeskalácsosok, a nemezelők, a bútorfestők, a keramikusok, a zöld háztartás ökokör és a páhoki ízkalandorok munkáit – mondta el Nagy Anita Lilla, a Páhoki Kapo(l)cs Alkotóház vezetője. - A kulturális csoportok mellett bemutatkozott a művelődési ház legrégebben működő szakköre, a kézimunka szakkör több alkotással. Továbbá a helyi termelők, például a Sártekerő Fazekasműhely, a Csabichili & Fűszerkert és három méhészünk termékei is megismerhetőek voltak a standunkon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában