Vizsgálat és feljelentés

2024.04.19. 18:00

A Kanizsa Rehabnál tapasztalt szabálytalanságokról beszélt Fenyves Tamás

Amióta Balogh László polgármester feljelentést tett a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél történt szabálytalanságok és visszaélések miatt, élénk vita bontakozott ki a közösségi médiában. Volt, aki azt is kétségbe vonta, hogy belső vizsgálat zajlott a Kanizsa Rehabnál. Lapunk megkereste a felügyelőbizottság egyik volt tagját, Fenyves Tamást, aki részletekbe menően nyilatkozott a volt ügyvezető viselt dolgairól és az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) vezetőinek hozzáállásáról.

Pásztor András

A Kanizsa Rehabnál tavaly zajlott belső vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel

Fotó: Szakony Attila

Fenyves Tamás már az elején leszögezte:  mivel százszázalékban önkormányzati tulajdonú cégről van szó a Kanizsa Rehab esetében, ezért közérdek, hogy reagáljon.

Kanizsa Rehab
A Kanizsa Rehabnál tavaly zajlott belső vizsgálat számos szabálytalanságot tárt fel
Fotó: Szakony Attila

– Egy dolgot bizton állíthatok, mégpedig azt, hogy az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) négy tagja, akik közül hárman a nagykanizsai önkormányzat Tulajdonosi Bizottságának a tagjai, tudtak a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél a felügyelőbizottság tagjai által feltárt visszaélésekről – szögezte le Fenyves Tamás. – A belső vizsgálat elindításához az vezetett, hogy tavaly márciusban hibás és valótlan adatok szerepeltek a Kanizsa Rehab 2023-as üzleti tervében, többek között a bérköltség kiadási oldala 54 millió forinttal alul lett tervezve. Ezeket a felügyelőbizottság tagjai levélben jelezték az akkori ügyvezető, Szirtes Balázs felé, illetve további információkat, egyúttal teljes hozzáférést kértek a szállítói és vevői számlákhoz.

A Kanizsa Rehabnál belső vizsgálat indult

Fenyves Tamás elmondta: sajnos többszöri nekifutásra sem sikerült a számviteli elveknek megfelelő üzleti tervet készítenie az ügyvezetőnek, de a határidő szorítása miatt végül tavaly május 18-án a felügyelőbizottság két tagja megszavazta az üzleti tervet.

– Mivel a vizsgálat még nem zárult le, ezért jómagam tartózkodtam mind a 2022-es beszámoló, mind a 2023-as üzleti terv megszavazásától, amelyről felügyelőbizottsági jegyzőkönyv is készült – említette Fenyves Tamás, aki szerint a Kanizsa Rehab napi szintű működését ellenőrizve több olyan tételt is találtak, amelyek már első ránézésre is több mint gyanúsak voltak. – Miközben a Kanizsa Rehabnál 2022.12.20-a után leállás volt, mégis találtunk olyan számlát, amely adott napi varrodai megrendelésről, illetve a termékek elkészítéséről szólt. Aztán találtunk olyan valótlan számlát is, amely varrodai gépek értékesítését tartalmazta. Előkerült szabálytalan cégesautó-használat is, illetve hamis adatok kerültek a tehergépjármű menetlevelére, de jogellenes foglalkoztatás is történt a cégnél. Mint kiderült, az akkori ügyvezető jogviszonya sem volt rendezett, s ezt az állapotot egyébként maga az ügyvezető akarta fenntartani, többször is arra utasította a gazdasági vezetőt, hogy ne foglalkozzon ezzel a témával.

Fenyves Tamás elmondása szerint a fentiekről tájékoztatta Horváth Jácintot, az ÉVE önkormányzati képviselőjét, frakcióvezető-helyettesét is, aki azt mondta: szerinte a vizsgálati eredmények nem állnának meg bíróságon, ezért nem váltják le az ügyvezetőt. 

Lemondás

– Ez volt az a pont, ahol jeleztem, hogy lemondok a felügyelőbizottsági tagságomról – emlékezett vissza Fenyves Tamás, aki szerint az általa és Csörgei Sándorné, másik fb-tag által végzett vizsgálatot dr. Schauta Marcell, a felügyelőbizottság elnöke mindvégig igyekezett ellehetetleníteni, rövidre zárni, bagatellizálni.

A volt ügyvezető végül családi okokra hivatkozva lemondott, ám a későbbiekben – ha a nyomozás ezt alátámasztja – várhatóan felelnie kell a Kanizsa Rehabnál történt szabálytalanságok, visszaélések miatt. Fenyves Tamás mindenesetre azt mondja: minden állítását dokumentumokkal tudja alátámasztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában