A haza védelmét szolgálják

2024.04.24. 17:30

Magyar Honvédség: az Egységes Alapkiképzési Program befejezéseként eskütétel a nagykanizsai Erzsébet téren

Az idén februárban és márciusban bevonult 178 katona ünnepélyes eskütételét tartották szerdán Nagykanizsán, az Erzsébet téren. Ők mindannyian a Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési Programjában vettek részt.

Benedek Bálint

Az ünnepélyes eskütétel szövegét Szmrecsányi Árpád szakaszvezető olvasta fel, amit a felsorakozott katonák hangosan elismételtek. Ők mindannyian elvégezték a Magyar Honvédség alapkiképzését

Fotó: Szakony Attila

A Magyar Honvédség rendezvényén részt vett dr. Sifter Rózsa, Zala vármegye főispánja, Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, de sok hozzátartozó és járókelő is figyelte az eseményeket. A Himnusz eléneklése után az ünnepélyes eskütétel következett, melynek szövegét Szmrecsányi Árpád szakaszvezető olvasta fel, amit a felsorakozott katonák hangosan elismételtek.

Magyar Honvédség
Az Erzsébet téren dr. Kutnyánszky Zsolt a Magyar Honvédség felsorakozott díszalegysége előtt
Fotó: Szakony Attila

Ez már nem az a Magyar Honvédség, amire emlékeznek

Majd Takács Attila altábornagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének Területvédelmi helyettese lépett a mikrofonhoz, hogy elmondja köszöntőbeszédét. Kiemelte: számtalan esetben hangsúlyozták már, hogy a hazát szolgálni többféleképpen lehet. A felsorakozott 178 katona pontosan ezt mutatja, hiszen mindannyian különféle formában vállalták Magyarország védelmét. A lényeg ugyanaz: a haza iránti elköteleződés egy életre.

- Ez a honvédség már nem az, amire az esküt tevő katonák szülei, vagy nagyszülei emlékeznek - folytatta. - Nem csupán technikai eszközökben újultunk meg, hanem szemléletünkben is. A 2016-ban elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program nem csak a 21. századi digitális harceszközök megjelenését eredményezte. Egy olyan szervezetikultúra-váltásnak is tanú lehetünk, amely során a tartalékosság szerepe felértékelődött és újfajta gondolkodást mutat.

A katonák a béke őrzői

Takács Attila hozzátette: Nagykanizsán és környezetében egyre többet találkozhatunk katonákkal. Legyen szó a helyben lévő területvédelmi zászlóalj állományáról vagy a rendszeresen a helyőrségi gyakorlótéren kiképzést végrehajtó kaposvári lövészzászlóalj lövészeiről és harcjárműveiről. A lakosságtól azt kérik, hogy a katonákban a béke őrzőit lássák.

Nagykanizsa összeforrt a honvédelemmel

Hasonlóan gondolkozott dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára is.

- Nagykanizsa alig több mint egy év alatt másodszor ad helyt katonai eskütételnek - mondta beszédében. - Ez nem véletlen, hiszen a város az évszázadok alatt összeforrt a honvédelemmel, a hazaszeretettel és az áldozatvállalással. Bár a laktanyák bezártak, viszont a honvédség szellemisége itt maradt, melyet tovább éltetnek civil szerveztek és a Honvéd Kaszinó. A katonák 10 hetes alapkiképzésen vettek részt, amit közösen teljesítettek a Magyarország védelmére felesküdött hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány tagjai. Győrben, Várpalotán, Hajdúhadházon, Szolnokon és Nagykanizsán képezték ki őket, s az esküt követően a szolgálati útjuk is többfelé ágazhat. Maradhatnak területvédelmi tartalékosok, vagy műveleti katonaszervezeteknél folytathatják a pályafutásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában