Küldetésük a közösségépítés, az összefogás

2024.05.27. 17:30

35 évvel ezelőtt alakult a pózvai civil szervezet

Megalakulásának 35. évfordulója előtt tisztelgett szombaton délután a városrész közösségi házában a pózvai Összefogás Egyesület tagsága, az ünnepélyes hangulatot Hertelendy Attila színművész odaillő dalok előadásával alapozta meg.

Fincza Zsuzsa

Balaicz Zoltán polgármester kitüntető Emléklapot adott át Tanainé Farkas Zsuzsannának, az egyesület elnökének, mellettük Németh Gábor és Czotter Csabáné, a Zalaegerszegi Civil Központ vezetője Fotó: Fincza Zsuzsa

A találkozóra meghívták a velük együttműködő civil szervezetek: a helyi polgárőrség, a Pózváért Alapítvány, a zalaegerszegi Civil Központ, a településrészi önkormányzat képviselőit, - s nem utolsó sorban Balaicz Zoltánt, a vármegyeszékhely polgármesterét, aki, mint hangsúlyozta: mindig örömmel vesz részt az identitásukat őrző városrészek rendezvényein, melyeknek köszönhetően olyan sokszínű és különleges Zalaegerszeg közösségi élete. A városvezető, jó szokásához híven, ezúttal sem érkezett üres kézzel: "a Pózva városrész kulturális hagyományainak felkarolásáért és megőrzésért, a szabadidő kulturális célú eltöltésének segítéséért, a városrész környezetének ápolásáért, s mindezzel az ott lakók identitástudatának megerősítéséért immár három és fél évtizede végzett sikeres tevékenysége elismeréséül" Emléklappal és 100 ezer forint támogatással tüntette ki a közösséget.

- A városrészben letelepedő fiatal családok is hamar felfedezik a vonzó programokat kínáló közösséget, nem csoda, hogy tagságuk folyamatosan gyarapodik és fiatalodik. Ráadásul több rendezvényükre szinte az egész városból érkeznek érdeklődők - folytatta az érdemek sorolását a polgármester. 

Németh Gábor, a részönkormányzat vezetője az egyesület rendezvényeinek nyitottságát emelte ki Fotó: Fincza Zsuzsa


- Jöhetnek, - tette hozzá Németh Gábor, a településrész önkormányzati képviselője - , hiszen az egyesület rendezvényei nyitottak, egyrészt minden pózvai lakos előtt, de szívesen látják a testvér városrészekből, érkezőket is. Pedig nem szűkölködnek saját, kötelező feladatokban sem, például az ő vállukon nyugszik a közösségi ház működtetése is. Nomen est omen - s nem véletlenül választották az "Összefogás" nevet, koordinálják a közösségi életet, együtt dolgoznak a többi civil szervezettel, megszólítják a gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig valamennyi korosztályt, ők szervezik a gyermeknapot, az idősek napját, az ünnepségeket, a túrákat.

Tanainé Farkas Zsuzsanna elnök beszámolt az egyesület elmúlt 35 évéről Fotó: Fincza Zsuzsa


- A legfontosabb feladatunknak a közösségépítést tartjuk - szögezte le Tanainé Farkas Zsuzsanna, a egyesület elnöke, hozzátéve, hogy e téren sem kell szégyenkezniük, hiszen az anno 8 fővel alakult közösség 2014-ben 18-20 tagot számlált, majd a 30. évforduló 23 fős tagsága 5 év alatt közel a duplájára gyarapodott. Rendezvényeiken a műsor gerincét a fiatal pózvai családok gyermekei adják, akik így úgymond, "belenőnek" az egyesületbe - jelenleg a közösség legfiatalabb tagja 4. osztályos. Minden korosztály számára külön is szerveznek programot, de az egészségmegőrző előadások, a tornák, a túrák, a kirándulások, az ünnepségek mindenki számára nyitottak. 

Hertelendy Attila színművész az alkalomhoz illő dalokat énekelt Fotó: Fincza Zsuzsa


Az elnök, beszámolója végén megemlékezett azokról az egyesületi tagokról, akik már nem lehetnek közöttük. Emlékük előtt a jelenlévők egy perces néma felállással adóztak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában