Postulátori felkérés Bódi Mária Magdolna vértanú ügyében

2024.05.29. 07:00

A hónap műtárgyai a Mindszentyneumban

Ferenc pápa május 23-i nyilatkozatával mártírrá nyilvánította az 1945 március 23-án szovjet katona által megölt litéri munkáslányt, Bódi Mária Magdolnát, ami újabb lépést jelent az 1945 óta tartó szentté avatási folyamatban.

Arany Gábor

Udvardy György elhelyezi az Oross Istvánnal szóló postulátori felkérő levelet a kiállításon

Fotó: A szerző

Bódi Mária Magdolna kanonizációs eljárását veszprémi püspökként Mindszenty József indította el, mégpedig 1945. május 28-án. Ennek évfordulójára is emlékezve nyitotta meg Udvardy György veszprémi érsek a Mindszentyneum időszaki kiállítását, ami egyben az intézmény A hónap műtárgyai sorozatának első bemutatója

A tárlaton talán legfontosabb dokumentumként látható az a levél, amiben 1945. május 28-án postulatornak felkéri dr. Oross István fűzfőgyártelepi esperest, hogy Bódi Mária Magdolna halálával kapcsolatos összes tanút, bizonyítékot kutassa fel, az ügyet mozgassa.

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten. Édesapja menekültként érkezett az országba, papírok nélkül, ezért a szülők nem köthettek sem polgári, törvénytelen, házasságon kívül született gyermek volt. Tizenhét éves korában részt vett a balatonfűzfői népmisszión, itt ismerte fel, hogy életét egészen Krisztusnak akarja szentelni. Szerzetesi életre érzett hivatást, de ezt a korabeli kánonjog nem tette lehetővé szülei egyház által nem szentesített kapcsolata miatt. Fűzfőgyártelepen dolgozott 1939-től, háromműszakos beosztása ellenére napi áldozó volt. Ez adott erőt neki a gyárban sokszor tapasztalt durva, vallásgyalázó gúnyolódások elviseléséhez. Szelíd derűje, talpraesettsége, szorgalma hamarosan kivívták munkatársai és felettesei tiszteletét. Krisztus Király ünnepén 1941-ben szüzességi magánfogadalmat tett, 1942-ben a Mária Kongregáció tagjává avatták. Gyakran kérte Istent, hagyja fiatalon meghalni, hogy halálával közelebb hozhassa a fiatalokat Istenhez. Ez 1945. március 23-án következett be, amikor szovjet katonák törtek rájuk és őt halálos lövések érték.

Idén Mindszenty József veszprémi püspökké való kinevezésének nyolcvanadik évfordulóját is ünnepeljük, mondta Udvardy György a kiállítás megnyitóját követően érdeklődésünkre. Ebben az évben akarunk megemlékezni azokról az intézkedésekről is, amiket veszprémi ideje alatt hozott, a börtönben töltött hónapjairól. Reménykedéssel tekintünk a boldoggá avatása elé is, hiszen 2019. február 12-én Ferenc pápa elismerte az ő erényeinek nagyságát, és ily módon az eljárás rendjének megfelelően igazolt csodával tud az eljárás tovább folyni. Miközben emlékezünk, imádkozunk, hogy ez a csoda megtörténjen. Erre nekünk van szükségünk, hogy az életpéldájából erőt tudjunk meríteni. Mindszenty személye összekapcsolja a magyar egyház tagjait az egész országban, hangsúlyozta Udvardy György.

Mindezekre tekintettel az üvegvitrinben megtekinthető Mindszenty József veszprémi püspök tintapecsétnyomója, több püspökszentelési szentképe, a Veszprémi Püspöki Bíróság pecsétje, valamint Mindszenty József veszprémi püspök címere, amit Megyer-Meyer Antal készített. Elolvasható az a levél is, amiben 1945. augusztus 25-én Apor Vilmos boldoggá avatásának kezdeményezésére támogatólag válaszolt Csávossy Elemérnek, a jezsuita rend magyarországi tartományfőnökének. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában