Jó gyakorlatok

2024.05.05. 07:00

Alkotóházak konferenciája: Hogy egymástól még többet tanuljanak a kézművesek

Tizedik alkalommal szervezett konferenciát a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a hétvégén. A szervezet 2011-ben alakult Zalaegerszegen, így az éves vándorgyűlést újra itt rendezték meg, ahol többek között a kézműves és közösségi jó gyakorlatok, a szellemi kulturális örökség és a hungarikum törvény volt a téma.

Mozsár Eszter

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete X. konferenciáján Zalaegerszegen balról jobbra: Devecz Erzsébet alelnök (NKAOE), Kiss-Molnár István, dr. Csonka-Takács Eszter, V. Németh Zsolt és Prokné Tirner Gyöngyi

Fotó: Mozsár Eszter

Pénteken vándorgyűléssel és a Vándorlegény kiállítással kezdődött a háromnapos rendezvény. Másnap Balaicz Zoltán polgármester és Kiss-Molnár István intézményegység-vezető köszöntötte a a résztvevőket, majd Szabó Zoltán etnográfus a Nyugat-Dunántúl pásztorművészetről tartott előadást.

alkotóházak konferenciája
Csonka-Takács Eszter a szellemi kulturális örökségekről tájékoztatott az alkotóházak konferenciáján. Fotó: Mozsár Eszter

Az UNESCO kezdeményezése a szellemi kulturális örökség

Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója mutatta be az UNESCO által 2003-ban indított szellemi kulturális örökség rendszerét.

- A Szentendrei Néprajz Múzeum az igazgatóság székhelye, feladatunk a szellemi kulturális örökséghez és annak hatékony megőrzéséhez kapcsolódó tevékenységek és programok összehangolása, a Nemzeti Jegyzék gondozása. Ez utóbbiban jelenleg 52 örökségi elem szerepel. Ezek lehetnek szóbeli hagyományok, előadóművészetek, kézművesség vagy rítusok – tájékoztatott Csonka-Takács Eszter.

A hungarikumokról is hallhattak az alkotóházak konferenciáján

A tizenkét évvel ezelőtt bevezetett hungarikum törvényről V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos szólt.

- A 89 hungarikum között jelentős számú a sokszínű kézműves érték – mondta az államtitkár. - Néhány évvel ezelőtt hívtuk életre a FolkTREND programot, aminek egyik eleme a népviseleti kultúra megújítása.

Hungarikummá kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba. Nemzeti érték Magyar Értéktárba való felvételét pedig az kezdeményezheti, akinek javaslata a megyei értéktárba, külhoni nemzetrész értéktárba, vagy az ágazati értéktárba már bekerült. Nemzeti érték a megyei, vagy külhoni nemzetrész értéktárba kizárólag akkor kerülhet be, ha a települési vagy tájegységi, illetve külhoni települési vagy tájegységi értéktárba korábban már felvételt nyert.

Szellemi kulturális örökség lehetne az alkotóházak közössége

Mindegy egyes alkotóház és műhely sajátságos lehetőséggel és jellemzővel bír, s pont az egyediség miatt lehet leginkább tanulni egymástól különféle módszereket, jó gyakorlatokat, mondta Prokné Tirner Gyöngyi, az egyesület elnöke.

- Annak idején 17 taggal indultunk, eddig összesen 67-en csatlakoztak hozzánk az egész ország területéről. Ez is mutatja, hogy mennyire szükségszerű és fontos ezeket a közösségeket összetartani, irányt mutatni, újabb információkkal ellátni őket. A konferencián 34 tagunk vesz részt, vannak olyanok, akik most járnak nálunk először – felelte az elnök. - A konferencia egyik hozománya, hogy elgondolkodtunk azon: éppen magát az alkotóházi módszert, rendszert lehetne szellemi kulturális örökségként tovább vinni.

A X. Alkotóházak konferenciáját Zalaegerszegen, Gébárton rendezték. Fotó: Mozsár Eszter

A háromnapos rendezvény vasárnap délelőtt alkotóházak és műhelyek bemutatkozásával zárul:

- Vargáné Molnár Zsuzsanna - A Höveji-csipke, mint hungarikum és hagyományai

- Szalay Imre Kályhák Háza bemutatása

- Csiszár Tiborné – A cukorperec

- Devecz Erzsébet – A helyi értéktárak és a népművészek együttműködési lehetőségei. Értéktár hálózat létrehozása.

A magyar kultúra napján online kiadványt jelentetett meg az NKAOE.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában