Szlovákia a természet és a kultúra csodája

2024.05.31. 10:00

Határtalanul pályázatot nyert az egervári iskola

Az Egervári László Általános Iskola és zalaszentiváni telephelye 7. osztályos tanulói a Határtalanul pályázat keretében 2024. május 6-11. között ellátogattak a Felvidékre, hogy megismerkedjenek az ott élő emberek történelmével, szokásaival, kultúrájával és természeti kincseivel. A beszámolót szerkesztőségünknek is elküldték a diákok.

Mozsár Eszter

Az Egervári László Általános Iskola és Zalaszentiváni Telephelye (Magyarország), valamint a Kodály Zoltán Alapiskola (Szlovákia) 7. osztályos tanulói együtt ellátogattak a MOL Arénához, amit a DAC egykori játékosa, Németh Krisztián mutatott be

Forrás: Egervári László Általános Iskola és Zalaszentiváni Telephelye

Az első helyszín Dunaszerdahely volt, ahol a Kodály Zoltán Alapiskolát látogatták meg. Előre elkészített fényképek segítségével bemutatták az egervári és a zalaszentiváni iskolát és a településeket, majd közös irodalomóra volt, végül vegyes csapatokkal egy váltóversenyen és focimérkőzésen vettek részt. Ibolya Olivér, a helyi iskola igazgatója és Ibolya Ildikó pedagógus a magyar csoporttal tartott és bemutatták a város nevezetességeit. Ellátogattak a MOL Arénához, amit a DAC egykori játékosa, Németh Krisztián mutatott be. Közben megkoszorúzták a város '48-as emlékhelyét, majd Pozsony felé vezetett az útjuk, végül a nyitrai vár volt az utolsó célpont. 

Másnap a trencséni várhoz és a bajmóci kastélyhoz látogattak, végül a selmecbányai bányamúzeum volt a végállomás, ahol betekintést nyerhettek a bányászat kemény és veszélyes világába. A harmadik napon először a Gálik méhészetet, aztán a zólyomi kastélyt keresték fel, majd a Domica cseppkőbarlangot és a Betléri Andrássy-kastélyt is meglátogatták. A napot egy rozsnyói városnézés zárta. A negyedik nap egy négyórás túrával indult a Hernád-áttörésnél. A 9 km-s útvonal érdekessége volt, hogy a magasabb részekre láncok segítségével lehetett feljutni. Ezt követően Lőcsére utaztak, ahol megtekintették a főteret és a templomot, majd visszamentek Kassára, ahol térkép segítségével járták körbe a nevezetességeket. Az ötödik napon a Magas Tátrába utaztak, majd a Csorba-tó szépségével ismerkedtek a diákok. Az utolsó nap először a Rodostói házat és a Miklós-börtönt tekintették meg. Ezután a Szent Erzsébet-dóm következett, majd hazafelé vették az útirányt, ahová fáradtan, de csodálatos élményekkel, boldogan tértek vissza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában