Bázakerettyéről mesél

2024.05.01. 16:00

Helytörténeti gyűjtemény az olajos múlt emlékeivel

Széles körű összefogás eredményeként valósult meg az helytörténeti kiállítás, amely Bázakerettye múltját tárja az érdeklődők elé. Az állandó tárlatot szerda délelőtt avatták fel az egykori MAORT elemi iskola épületében.

Gyuricza Ferenc

Az újonnan átadott helytörténeti gyűjteményt annak egyik ötletgazdája, Hofstädter József (balról) mutatta be az érdeklődőknek

Fotó: Gyuricza Ferenc

A kiállítás létrehozásának ötlete két lelkes értékmentőtől, Hofstädter Józseftől és Schlosser Józseftől származik, a tárlat anyagának összegyűjtésében a helyi Olajipari Nyugdíjas Klub Egyesület tagjai, kialakításában a Magyar Gáz- és Olajipari Múzeum munkatársai működtek közre, míg a helytörténeti gyűjtemény kialakításához és működtetéséhez szükséges anyagi forrást az önkormányzat biztosította. Minderről Csatlós Csilla, az olajos múltú település polgármestere beszélt ünnepi köszöntőjében. Kiemelte: a község lakossága és civil szervezetei a helyi önkormányzattal együttműködve évek óta dolgoznak azon, hogy Bázakerettye múltjának örökségét méltóképpen ápolják, e tekintetben sokkal többet tesznek, mint a környékbeli települések bármelyike.

- Bázakerettyének több mint egy évtizede volt az első saját kezdeményezése, amely során sokak összefogásával méltó emléket állítottunk a világhírű geológusnak, dr. Papp Simonnak, aki nélkül ma Bázakerettye biztosan nem lenne az, ami – idézte fel a polgármester, majd azzal folytatta: két éve emlékhelyet kapott Pokker Ernő bányamérnök is, majd szintén széles körű társadalmi összefogással megvásárolták a MOL Bányász Szakszervezet által értékesíteni kívánt Déryné Művelődési Házat is, amely így továbbra is a helyi lakosságot szolgálja.

- Amikor a ciklus elején elkezdtük a régi MAORT iskolának a felújítását, még csak álom volt, hogy egyszer ez az épület adjon helyet a múltunknak, egy olyan kiállításnak, amely révén a gyermekeink, unokáink, és az ide látogató vendégek is láthatják, honnan jöttünk, s hogyan vált Bázakerettye az olajipar bölcsőjévé – tért rá Csatlós Csilla a helytörténi gyűjtemény kialakításának körülményeire. – Az álmunk mára valóra vált, itt kelnek életre a tárgyak, iratok, dokumentumok és képek, hogy élő történetté alakítsák, ami ugyan már elmúlt, de továbbra is az életünk szerves részét képezi.

Magáról a gyűjteményről Hofstädter József beszélt, tárlatvezetéssel részletesen is bemutatta azokat az eseményeket, amelyek során az itt feltárt szénhidrogéneknek köszönhetően Bázakerettye és térsége hihetetlen fejlődésen és változáson ment keresztül, de szólt azokról a személyekről is, akik meghatározó szerepet játszottak a folyamatokban. A helytörténeti gyűjtemény megnyitóját követően pedig a Sport utcai mérnöklakásokat tervező építész Antal Dezső emlékhelyét avatták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában