"Zöld könyvtár" misszió

2024.05.29. 18:09

Két éves lett a megyei könyvtár fűszerkertje - videó

Két évvel ezelőtt született meg a gondolat a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársaiban, hogy a "zöld könyvtár" misszió jegyében a piactér és a könyvtár épülete közti, mintegy 80 négyzetméteres kihasználatlan területen fűszerkertet alakítsanak ki.

Arany Horváth Zsuzsa

A zalaegerszegi Dózsa-iskola 2.a osztályos tanulói orvosi zsályát tanulmányoznak Déri Adrienn gyerekkönyvtárossal

Fotó: Pezzetta Umberto

Az ötletet támogatta a földsáv tulajdonosa, Zalaegerszeg önkormányzata, a városgazdálkodási vállalat pedig növényeket is biztosított. Az innovatív elképzelés nyomán ma már tucatnál is több fűszernövény és két fa is otthonra talált. Tóth Renáta, a megyei bibliotéka igazgatója a szerdai kétéves születésnapi programon elmondta, a kertnél gyakran megfordulnak a környezettudatosságra nevelt gyerekek, akik láthatják a növények növekedését, megismerik az illatukat, tanulnak a felhasználhatóságukról. A könyvtárosok maguk gondozzák a kertet, a leszüretelt, szárított növényekből pedig ajándékzsákokat készítenek. A fűszerkert méhlegelőként is funkcionál, a továbbiakban pedig madárodú, sünodú és esővízgyűjtő is kerül a területre. A megyei könyvtár a fűszerkert ihlette szakmai ismeretterjesztő előadásokat is gyakran szervez a környezetünk élővilágáról.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában