Esemény

2024.05.28. 10:30

Közgyűlést és szakmai napot tartott a Zalai Falvakért Egyesület

Május 22-én, szerdán Szentgyörgyváron tartotta szakmai nappal egybekötött esedékes közgyűlését az 1990-ben alakult Zalai Falvakért Egyesület, amely 287 taggal működik önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek részvételével.

Arany Horváth Zsuzsa

A szakmai nap résztvevői a tanácskozás végén

Fotó: ZFE

A májusi szakmai nap fő témája a falugondnoki és tanyagondnoki hálózat által használt autók, falubuszok biztonságos, gazdaságos és szabályos működtetése volt. A járművek nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a fenntartónak, a falugondnoknak, a szülőknek és gyermekeknek, a szállításokat igénybe vevőknek, időseknek, fiataloknak, minden generációnak, a falvak teljes közösségének. A közgyűlés résztvevői szakértői előadást hallgathattak meg Kovács Attila szakoktatótól, a VOKSH Oktatási Kft. munkatársától. A falubusz, illetve a falugondnoki autó jellemzően 9 személyes személygépjármű, mellyel számos feladatot látnak el: gyermekeket, idős embereket, mozgássérülteket szállítanak, árut juttatnak célba. A bevásárlások során egyebek közt élelmiszer, műtrágya, táp, gázpalack, kisgép, szerszám kerül az autóba. Mindezekkel kapcsolatban több kérdés merül fel, köztük a legfontosabb, a járművezetők egészségügyi alkalmassági vizsgálata, de azt is szempont, hogy a gyerekekkel menjen-e kísérő, ha igen, milyen esetekben, kell-e ülésmagasító vagy gyermekülés, milyen életkorig, magasságig. Szükséges-e utaslista, vagy a gyermekszállítást jelző matrica használata? A válaszokat a szakértő adta meg a Zalai Falvakért Egyesület szakmai napján. 

A közgyűlés elfogadta a 2023. évi szakmai és pénzügyi beszámolót, az ellenőrző bizottság beszámolóját, valamint a 2024-es költségvetést és szakmai tervet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában