Természetjáró verseny

2024.05.13. 12:30

Madarak és fák napja Gutorföldén

Idén is megtartotta hagyományos tavaszi rendezvényét, a madarak és fák napi vetélkedőt az Együtt Gutorföldéért Egyesület a település határában található horgásztónál.

Korosa Titanilla

A győztes tófeji csapat

Fotó: Korosa Titanilla

1902-ben Párizsban több ország közösen írta alá azt a szerződést, amely a mezőgazdaságra hasznos madarak védelméről szólt. Magyarországon még ugyanebben az évben Chernel István ornitológus (a madártan tudósa) megszervezte az első madarak és fák napját. 1906-ban gróf Apponyi Albert, az akkori vallás-és közoktatásügyi miniszter rendeletet adott ki minden elemi iskola számára ennek a napnak a megünnepléséről. Rendeletében kiemelt szerepet kapott az a kezdeményezés, hogy az ifjúság megismerje a hasznos madarakat. 

Gutorföldén a helyi kulturális és hagyományőrző egyesület szervezésében nyolcadik alkalommal készültek az évekről évre népszerűbb madarak és fák napi természetjáró vetélkedőre, melyet az időközben elhunyt ötletgazda, Csondor Tamás tiszteletére Tapír túra néven rendeztek meg. A jelentkező csapatoknak kilenc állomásos játékos versenyen kellett bizonyítani, többek között növény- és madárfelismerés, íjászat, lövészet is szerepelt a kihívások között. 

Idén 15 családi vagy baráti társaság vágott neki a túrának, közel 150-en érkeztek a programra.  A győztes a tófeji "Minden időben túracipőben" nevű csapat lett. Ők ültették el az év fáját, a közönséges bükköt, majd babgulyással látták vendégül a résztvevőket a szervezők. A túrán minden korosztály képviseltette magát, a legidősebb versenyző 83, a legfiatalabb 3 éves volt. A csapatok közt voltak helyiek, környékbeliek, de Gyenesdiásról és Zalaegerszegről is érdeklődtek a program iránt.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában