A Miniszterelnökség, az egyház és a hívek segítettek

2024.05.12. 18:00

Összefogásból újult meg a liszói templom

A Liszói Evangélikus Egyházközség szervezésében vasárnap tartottak az evangélikus templom belső felújításának alkalmából hálaadó istentiszteletet. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is részt vett.

Benedek Bálint

Megújult a liszói evangélikus templom, sokan segítettek a munkában. Balról: Cseresnyés Péter, Dobri Lajos, a Kanizsa Lovasklub SE alapítója, Veres József, Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, Soltész Miklós és Novák Csaba, Liszó polgármestere

Fotó: Gergely Szilárd

Mint azt Soltész Miklós államtitkár előzetesen a sajtó kérdésére elmondta: a liszói evangélikusok 24 millió forint támogatást kaptak két ütemben a felújításhoz. Olyan kivételes munkát végeztek el, ami fontos és szükséges volt, hogy megőrizzék az 1867-ben épült templom állagát. 

- A magyar evangélikus egyház nagy beruházások kapujában áll, hiszen két óvoda építéséhez 2 milliárd forintos támogatást kaptak, illetve az ország egyik legnagyobb evangélikus templomának felújítása Sopronban elkezdődhet - folytatta. - Idén első ütemben 500 millió forintos támogatással. A templomfelújítási program több mint tíz éve alatt egész Kárpát-medencében 3700 templom újult meg eddig az egyházakkal közösen. Ez a szám Európában egyedülálló, ráadásul Nyugat-Európában sajnos épp ennek a fordítottja történik, bezárják a templomokat és a legrosszabb esetekben mecseteknek adják el.

A hálaadó istentiszteleten a liszói, nemespátrói és surdi Veres József evangélikus lelkipásztor elmondta: a munkálatok elkezdésében sokat köszönhetnek Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőnek. A politikus mindvégig mellettük állt és előmozdította a felújítást, de felismerte azt is, amikor plusz forrásra volt szükségük. Ezen felül a liszói gyülekezet saját alapjából és gyűjtéséből további 1,5 millió forint, a Somogy-Zala Egyházmegyétől 1 millió forint érkezett. Illetve rengeteg fizikai segítséget kaptak a gyülekezeti tagoktól.

Az igehirdetésen Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperese szólt a hívekhez. Kiemelte: a liszói evangélikus templom egy völgyben épült, de a tornya magasra mutat az Isten felé. A templom a biztonságot nyújtja, az a hely, ahol együtt lehetünk Krisztussal és messzebbre tekinthetünk.

Soltész Miklós ünnepi beszédében emlékeztetett: a fiatalokat fel kell készíteni a világban rájuk leselkedő veszélyekre. Beszélni kell arról, mi az érték és az értékrend. Ha ezt nem mondják el nekik, akkor évtizedekre eltévednek abban az őrületben, ami a világunkat jellemzi. Az egyházi tanításban Jézus tanításában be kell mutatni a békesség erejét is. 

- A felújított liszói evangélikus templomban fel lehet töltődni, erő lehet gyűjteni a következő időszak kihívásaira - fogalmazott Cseresnyés Péter. - Ebben a zavaros világban tiszta gondolatokat lehet gyűjteni és megélni a mindennapokat. A közösség sokat tett az elmúlt években azért, hogy a templom belseje elkészülhessen. Példát mutattak, hogy az összefogással miként lehet előrejutni és megerősödve fennmaradni. Jó érzés, hogy következetes munkával elértük a célt, s kitűzhetjük a következőt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában